1.300 militairen moeten gaan praten over nieuwe locatie en nieuwe functie

1.300 militairen moeten gaan praten over nieuwe locatie en nieuwe functie

Er leeft onrust bij het leger. Dat zegt vakbondsman Edwin Lauwereins van VSOA-defensie. “1.300 militairen moeten op gesprek over een nieuwe functie op mogelijk een nieuwe locatie.”

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zet zijn strategisch plan in werking. Daarbij krijgen kazernes nieuwe functies. Dat was geweten. Sinds vandaag is ook geweten hoeveel en welke militairen in de eerste fase gevat zijn door de veranderingen: 1.300.

1.300 militairen moeten gaan praten over nieuwe locatie en nieuwe functie
Edwin Lauwereins.

Van Lombardsijde naar Brasschaat

“Voor sommigen zal de verandering zeer ingrijpend zijn”, zegt Edwon Lauwereins van de VSOA-defensie. “Een voorbeeld. In Lombardsijde zit nu nog de luchtartillerie. Die afdeling wordt stopgezet en gaat over in veldartillerie. Maar de veldartillerie zit in Brasschaat. Dat is een ferm eind van Lombardsijde vandaan.”

De legerleiding heeft gezegd dat het eerst met elk van de militairen zal praten en kijken wat zij het liefst willen. De nieuwe functie of de verplaatsing zou altijd in onderling overleg gebeuren. “Dat is de belofte”, zegt Lauwereins “maar wij zullen er als vakbond nauw op letten dat dat ook effectief zo gebeurt. We vragen ook dat onze mensen snel duidelijkheid krijgen.”

Er volgen er nog 3.700

Volgens Lauwereins is het zeker niet gedaan na die 1.300 gesprekken. De vakbonden verwachten dat de komende jaren nog eens 3.700 andere militairen op gesprek moeten over een nieuwe functie en/of een nieuwe standplaats.

Wat met het pensioen

Er is nog meer dat het leger onrustig maakt. Vrijdag is er ministerraad, daarop zal worden gesproken over pensioenmaatregelen voor zware beroepen. “We hopen dat onze mensen in die categorie vallen. Indien niet, dan wordt het een donkere kerst”, zegt Edwin Lauwereins.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees