Anderlecht bereikt akkoord met Marc Coucke over overname

Anderlecht bereikt akkoord met Marc Coucke over overname

Foto: BELGA

Marc Coucke zal Anderlecht overnemen. Dat bevestigt de landskampioen zelf. Coucke is momenteel al voorzitter van KV Oostende. Dat wil zeggen dat onder meer Paul Gheysens en Wouter Vandenhaute in het zand bijten. Volgens voorzitter Roger Vanden Stock is de keuze voor Coucke de beste voor de toekomst van de club. “De nieuwe meerderheid/eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en – zeker niet onbelangrijk – zijn supporters”, zegt hij.

Volg hier live alle nieuws en reacties van Anderlecht

“De Raad van Bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd. Na dit onderzoek heeft de RVB unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met de heer Marc Coucke”, laat Anderlecht weten. Dat is opvallend, want Coucke is ook voorzitter van eersteklasser KV Oostende en het is niet toegelaten om eigenaar te zijn van meerdere clubs. De huidige aandeelhouders van Anderlecht zouden aan boord blijven. Vrijdag om 15u geven Coucke en zijn nieuwe aanwinst tekst en uitleg over de overname. Met de overname zou een bedrag van 70 miljoen euro gemoeid zijn. Daarvoor krijgt Coucke 70% van de aandelen in zijn bezit. Hij zou ook de schulden van Anderlecht overnemen, die 30 miljoen euro bedragen. 

 

 

Tevreden Vanden Stock

RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock is tevreden met de keuze voor Marc Coucke en de verankering met de vroegere aandeelhouders: “Ik ben verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de Heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa”, aldus de voorzitter in het officiële communiqué. “De nieuwe meerderheid/eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en – zeker niet onbelangrijk – zijn supporters. Zowel hun sportieve visie als hun financiële draagkracht laten het beste verhopen. Ik kijk met veel plezier terug op het beleid van mijn vader en mijn familie. Maar het is nu tijd om de scepter over te dragen, zodat RSC Anderlecht voor altijd RSC Anderlecht mag blijven.”

LEES OOK IN ONZE PLUSZONE: Terugblik op twee generaties Vanden Stock: alleen een diepe buiging is gepast

 

 

 

Peeters en Coucke

Het was geen makkelijke knoop die de Raad van Bestuur van Anderlecht moest doorhakken: die moest kiezen tussen een bod van de familie Gheysens, een groep investeerders die zich rond Wouter Vandenhaute had geschaard en een bod van Jan Peeters, een studievriend van Marc Coucke die jarenlang Chief Financial Officer bij diens bedrijf Omega Pharma was. De geruchten dat Peeters samen met Coucke de club zouden overnemen deden toen al de ronde, maar werden nergens bevestigd. Tot er om 16u25 een mededeling kwam van Anderlecht zelf.

LEES OOK. Twitter smult van Coucke die Anderlecht koopt

Michaël Verschueren?

Over de verdere toekomst van de landskampioen blijft het nog stil: wie de leiding van de club zal overnemen, de stadionplannen, het blijven open vragen. Wel werd in de wandelgangen meermaals de naam Michaël Verschueren naar voren geschoven als manager. Die zou daarmee in de voetsporen van vader Michel treden, van 1980 tot 2003 manager bij paars-wit. Michel Verschueren was vandaag in het Constant Vanden Stockstadion maar weigerde voorlopig commentaar. “Ik ga niks zeggen dat me in een lastig parket kan brengen. Nog een nachtje slapen en dan volgt een woordje uitleg. Met geduld komt alles.”

Wat met KV Oostende?

Dan is er nog het luik KV Oostende. Als Coucke Anderlecht overneemt, mag hij geen voorzitter blijven aan de kust en moet er dus een oplossing gezocht worden. Het personeel van KVO werd meteen na het uitlekken van het nieuws al door managers Luc Devroe en Patrick Orlans op de hoogte gebracht van de beslissing (lees hier meer).

Onderstaande tekst verscheen letterlijk op de site van Anderlecht:

De Raad van Bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd. Na dit onderzoek heeft de RVB unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met de heer Marc Coucke.

In het kader van dit akkoord blijven enkele aandeelhouders aan boord om de verankering van de club te verzekeren.

Het doel blijft om de onderhandelingen af te handelen voor het einde van het jaar.

RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock is tevreden met de keuze voor Marc Coucke en de verankering met de vroegere aandeelhouders:

“Zowel mijn vader als Philippe Collin en ikzelf hebben ons leven gewijd aan RSC Anderlecht en hebben er heel veel voor teruggekregen op sportief, maar vooral op menselijk vlak.

Ik ben trots op wat we samen met onze spelers, jeugd, trainers, medewerkers, vrijwilligers en supporters in al die jaren verwezenlijkt hebben.

Een club als RSCA leiden brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Ik ben ervan overtuigd dat het succes van deze club steunt op twee essentiële pijlers: vooruitziend beleid én stabiliteit van het bestuur. In 110 jaar bestaan heeft deze club slechts vier voorzitters gekend. Tijdens die eeuw heeft de club echter nooit stilgezeten. Zowel sportief als financieel, menselijk en infrastructureel hebben we steeds stappen vooruitgezet. Met de middelen waarover we beschikten, hebben we altijd geprobeerd de beste spelers op te leiden en de beste spelers naar hier te halen.

De wereld staat echter niet stil. Er wachten RSCA nieuwe uitdagingen. En zoals men in het Frans zegt: ‘gouverner, c’est prévoir’. Zoals mijn vader het mij voordeed, wou ik op tijd de fakkel doorgeven, zodat ik zeker was dat RSCA in goede handen terechtkwam. Met andere woorden, in de handen van mensen die het goed voor hebben met de club, en die bovendien een langetermijnvisie hebben en de club de nodige stabiliteit kunnen bieden.

Daarom ben ik verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa.

De nieuwe meerderheid/eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en – zeker niet onbelangrijk – zijn supporters. Zowel hun sportieve visie als hun financiële draagkracht laten het beste verhopen.

Ik kijk met veel plezier terug op het beleid van mijn vader en mijn familie. Maar het is nu tijd om de scepter over te dragen, zodat RSC Anderlecht voor altijd RSC Anderlecht mag blijven.”

RSCA Voorzitter en de heer Coucke zullen vrijdag om 15.00 uur ter beschikking staan van de media.

De club en de heer Coucke onthouden zich tot dan van alle commentaar.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.