Celstraf en boete voor verhuurster die toestemming gaf voor cannabisplantage

Celstraf en boete voor verhuurster die toestemming gaf voor cannabisplantage

Foto: BELGA

Tongeren -

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een Nederlands koppel veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden omdat de twee met medeweten van de eigenares in hun huurwoning een cannabisplantage begonnen waren. De verhuurster kreeg voor haar medeplichtigheid een gevangenisstraf van zestien maanden. Alle drie kregen ze ook een boete van 6.000 euro.

De politie voerde op 17 maart 2015, na een anonieme tip over een sterke cannabisgeur, een huiszoeking uit in een woning in de Dr. Lejeunestraat in Lanaken. In de kelder werd toen een cannabisplantage gevonden met 767 planten. Het Nederlandse koppel huurde de woning en hadden de eigenares verteld dat ze met een plantage wilden beginnen. Hiervoor zou ze bovenop de huur nog een extra bedrag krijgen. In eerste instantie ontkende de verhuurster dat ze iets wist van de plantage maar in de gsm van de huurder werd een bericht van haar gevonden waarin ze vroeg of ze in “mei geld zou hebben om een nieuwe auto te kopen”. Volgens de rechter is er geen enkele reden waarom de verhuurder aan de huurder zou vragen of er een auto kan gekocht worden als er geen vergoeding bovenop de huuropbrengst is.

Het Nederlandse koppel kreeg een zwaardere straf dan de verhuurster omdat ze samen met hun minderjarige zoon boven de plantage woonden. Omdat de Nederlander, die samen met zijn toenmalige vriendin de woning huurde, niet naar de rechtbank kwam voor de behandeling van de zaak werd zijn onmiddellijke aanhouding gevorderd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio