Jos (64) schreef 900 sollicitaties maar vond geen baan. Dankzij een sandwichbord lukte dat wel

Jos (64) schreef 900 sollicitaties maar vond geen baan. Dankzij een sandwichbord lukte dat wel

Foto: Facebook

De 64-jarige Jos Miedendorp De Bie Stenvert heeft na lang zoeken eindelijk een baan gevonden. Niet op de conventionele manier. De Nederlander schreef honderden sollicitatiebrieven, maar dat leverde niets op. Toen probeerde Jos een alternatieve methode: “Ik zoek een leuke baan”, schreef hij op een sandwichbord en trok er stad en land mee door. Met succes.

Naar eigen zeggen stuurde Jos, uit het Nederlandse Twello, zo’n 900 sollicitatiebrieven naar allerlei bedrijven. Hij schreef zich bij verschillende uitzendbureaus in. Het mocht allemaal niet baten. Hij kreeg of geen reactie of afwijzingen. Voornamelijk omdat hij ‘overgekwalificeerd’ was, of ‘niet in het profiel’ paste. “Dat betekent gewoon dat ze me te oud vinden”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Ten einde raad bedacht Jos een opmerkelijk plan. “Ik was zo wanhopig dat ik op een gegeven moment de schaamte voorbij was en maar een bord omtrok”, klinkt het tegen RTL Nieuws. Op het bord schreef hij groot ‘Ik zoek een baan’ met enige competenties en contactgegevens. Hij had iets dergelijks gezien op oude foto’s uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw. “Ik dacht: ‘Ik moet wat.’”

Van directeur naar schuldenaar

Jos moest inderdaad wat. Tien jaar geleden was de Nederlander nog directeur van een goedlopend familiebedrijf, een meelfabriek. In 2007 verkocht hij het. Met het geld begonnen Jos en zijn man André een galerie en koffiezaak. Toen begon de ellende. Het duurde twee jaar voordat de gemeente een vergunning verleende. Vervolgens werd de zaak geen succes. “We gingen midden in de crisis open, twee jaar te laat. Het heeft daardoor nooit gelopen”, stelt Jos.

Jos en André belandden in de schulden. Ze moesten de zaak en hun woning verkopen. Met het pensioen van André hoopte het stel een nieuwe start te kunnen maken in het leven, maar toen sloeg het noodlot deze zomer opnieuw toe: André overleed plots. Jos bleef alleen achter, inclusief de restschuld.

Baan

Na al die tegenslagen was er maandag dan eindelijk een lichtpuntje voor Jos. Hij trok met zijn bord over de markten van Twello en omliggende steden en dorpen. In tegenstelling tot de sollicitatiebrieven leverde dat wel positieve reacties op. “Ik kreeg veel steun. Zo’n 2.500 mensen mailden mij, waaronder 20 bedrijven die mijn cv opvroegen.”

Uiteindelijk kreeg Jos een voltijdse baan als administratief medewerker bij een meubelzaak. “Ik bruis van de energie om te werken. Wil zelfs na mijn 67ste door”, klinkt het. Jos kan de feestdagen nog rustig doorbrengen. Hij begint op 8 januari met zijn nieuwe job.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees