Verpleegster riskeert drie jaar cel omdat ze eigen kind bewust ziek maakte

Verpleegster riskeert drie jaar cel omdat ze eigen kind bewust ziek maakte
Kortrijk / Ingelmunster -

Een verpleegster heeft zich op de rechtbank moeten verantwoorden voor het bewust ziek maken van haar zoontje. De moeder uit Ingelmunster ontkent met klem. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er te veel feiten dat het onmogelijk over toeval kan gaan. De beklaagde riskeert een celstraf van drie jaar, grotendeels gekoppeld aan voorwaarden.

Het zoontje van de beklaagde werd in een periode van twee jaar een veertigtal keer opgenomen in het ziekenhuis. Het kind was in augustus 2010 zo'n zeven maanden oud bij de eerste opname. Daarna volgden nog twintigtal opnames in het AZ Groeninge in Kortrijk waar de moeder werkt. Later werd het kind doorverwezen naar het UZ Gent. Telkens werd de jongen binnengebracht met dezelfde symptomen van misselijkheid, braken en futloosheid. In het ziekenhuis werd hij vaak nog zieker. De dokters vonden geen verklaring. Toen het vermoeden van kwaad opzet rees, werd er een klacht ingediend.

Het parket startte een gerechtelijk onderzoek en daaruit zou blijken dat de moeder haar jongste kind bewust ziek maakte. “Er zijn objectieve bewezen dat de vrouw aan de psychiatrische aandoening het syndroom van Munchausen by proxy lijdt. Bovendien heeft ze als verpleegster de kennis om te weten hoe ze haar kind kan ziek maken en ook hoe ze het kan verbergen”, aldus de openbare aanklager die drie feiten aanhaalde.

Vastentest

“Het kind werd altijd binnengebracht met symptomen die kunnen wijzen op een gebrek aan voeding. Na een vastentest bleek dat het kind na 13 uur precies dezelfde symptomen zoals bij elke opname vertoonde. Verklaring voor het nog zieker worden in het ziekenhuis zit in de bacteriën die in de baxters werden aangetroffen, zowel in die van thuis als in beide ziekenhuizen. Het is ongeloofwaardig dat het telkens komt door een gebrek aan hygiëne. En nog opvallend: in het bloed van het kind werden sporen van antidepressiva aangetroffen. Dit zijn allemaal veel te veel toevalligheden.”

De moeder van drie kinderen ontkent met klem en vraagt de vrijspraak. “Er is via eliminatie bij mijn cliënte gekomen, maar dat is geen bewijs van schuld”, zegt haar advocaat Filip Van Hende. “Het onderzoek is met vooringenomenheid gevoerd, gebaseerd op veronderstellingen. Tijdens het onderzoek greep de jeugdrechter in. Haar jongste kind werd geplaatst en mijn cliënte had niets van contact. En toch is hij opnieuw opgenomen met precies dezelfde symptomen”, haalde de verdediging aan.

Opnieuw thuis

“Het kind is ondertussen al twee jaar terug thuis en dat zonder enig probleem. Terwijl dokters het eens zijn dat het ziektebeeld dat op mijn cliënte wordt gekleefd absoluut niet kan genezen worden. Bij haar twee oudste kinderen waren er ook nooit problemen.”

De voogd ad hoc van het kind vraagt een morele schadevergoeding van 22.500 euro. “Het kind zijn eerste levensjaren waren ellendig door altijd ziek te zijn. Voor zijn toekomst is het belangrijk dat hij weet wat er hem is overkomen en vooral waarom.”

Vonnis op 17 januari.

Corrigeer

NIEUWS