Deze stad krijgt als eerste in Vlaanderen een volledig gerecycleerd wegdek

© bfr

Een bedrijf uit Veurne zal een landelijke weg heraanleggen door de bestaande materialen volledig te recycleren in de nieuwe weg. “Op het vlak van ecologie is dit een heel belangrijke stap in Vlaanderen”, luidt het bij de stad die volop gelooft in het project.

Bert Feys

De Veurnse firma De Brabandere kwam eind vorig jaar al in het nieuws toen het bekendmaakte zo'n 20.000 ton zand uit bouwafval per jaar te recycleren om opnieuw beton van te maken. Het wegenbouwbedrijf gaat nu nog een stapje verder. In het voorjaar wordt de Driekoningenstraat in Houtem volledig heraangelegd. De huidige materialen in de weg zullen worden gerecycleerd en hergebruikt bij de aanleg van het nieuwe wegdek.

“Al jaren doen we onderzoek naar beton op basis van gerecycleerde materialen. We zijn op dat vlak het eerste bedrijf in Vlaanderen en in Europa”, zegt ingenieur Pieter De Brabandere van het familiebedrijf.

In het voorjaar start het met het uitbreken van de zevenhonderd meter lange betonnen weg. “Bij het breken komen twee stromen vrij: zand en stenen. De stenen en het zand vormen de bron voor het nieuwe beton en voor de fundering”, legt hij uit.

Vorst en dooi

Zowel het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) als de KULeuven is betrokken partij in dit project. Zij zullen na de werken het gerealiseerde toetsen aan de normen. Zo zullen zij bijvoorbeeld kijken hoe het wegdek reageert op vorst en dooi.

Het bedrijf hoopt dat er in de toekomst meer dergelijke projecten verwezenlijkt worden. “Dit project is innovatief in zijn aanpak waarbij geen afval geproduceerd wordt, maar alles ter plaatse weer gebruikt wordt. Het is een voorbeeld waarbij de ontginning van natuurlijke grondstoffen tot een minimum beperkt blijft. Er wordt ook veel minder CO2 geproduceerd door het vermijden van transport. Hierdoor wordt ook het wegennetwerk ontlast. Het project in Houtem is een klein project dat grote veranderingen kan teweegbrengen in heel Vlaanderen”, zegt De Brabandere.

De raming voor het project is 189.000 euro. Volgens de firma is dat hetzelfde bedrag dat bij wegenwerken uitgegeven zou worden. Veurne neemt daarvan 89.000 euro op zich, het kabinet van minister Schauvliege (CD&V) 100.00 euro. Een mooi kerstcadeau. “Wij hebben al jaren een goede band met de firma en geloven in het onderzoek dat ze de voorbije jaren hebben uitgevoerd”, besluit burgemeester Peter Roose (SP.A).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer