-

Ronde van Vlaanderen krijgt als eerste Vlaamse koers een videoref

Ronde van Vlaanderen krijgt als eerste Vlaamse koers een videoref

De videoref zal de wedstrijd in de regiewagen volgen. Foto: RR

De videoref verschijnt in 2018 in de vier topklassiekers Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik, de drie grote ronden en het wereldkampioenschap in Innsbruck. Is die testperiode positief, dan wordt het aantal wedstrijden met een televisiekijkende commissaris opgedreven. Voor België wordt Guy Dobbelaere (47) uit Geraardsbergen één van de vier videorefs.

Wie worden de videorefs?

De videorefs werden gekozen volgens het land waar de topwedstrijden plaatsvinden. Hij moet dezelfde taal spreken als die op de tv-zender die de wedstrijden covert. De Internationale Wielerunie (UCI) koos daarom voor een Fransman, een Italiaan, een Spanjaard en een Belg. Alle vier zijn ze nu al jurylid in WorldTourwedstrijden.

Wat wordt de rol van de videoref?

In tegenstelling tot de ­videoref in het voetbal, zal in de koers de videoref echt mee beslissen. Waar het in het voetbal om een advies gaat, zal in het wielrennen de videoref een even zware stem hebben in de eindbeslissing als zijn collega’s. Voor de klassiekers kiest de UCI voor drie juryleden én een videoref. Voor grote rondes worden dat vier juryleden bijgestaan door een ­videoref. Over de beslissing kan gestemd worden. Bij gelijkheid van stemmen – wat kan in de klassiekers – is de stem van de wedstrijdvoorzitter beslissend.

Hoe gaat de videoref beelden bekijken?

De videoref zit in de mobiele regiekamer aan de finish. Daar kan hij alle verschillende schermen bekijken die de regisseur ter beschikking heeft. Er wordt tijdens een wielerwedstrijd namelijk veel meer gefilmd dan er wordt uitgezonden. Ziet de videoref een onregelmatigheid, dan vraagt hij alle beschikbare beeldmateriaal op om een oordeel te vellen. Daarna verwittigt hij de voorzitter van de wedstrijdjury. Is de fout zwaar, dan kan na gezamenlijk overleg die voorzitter direct tot uitsluiting overgaan. Dat kan bijvoorbeeld voor een renner die een rood licht bij een spoorovergang negeert of voor een renner – zoals Moscon op het WK in Bergen – die zich vastklampt aan de volgwagen.

Zullen de beelden bruikbaar zijn?

Bij het sprintincident tussen Sagan en Cavendish in de Tour waren de beelden over wat en hoe ook niet direct duidelijk.

et voetbal beschikt over een vast speelveld, waar de productiemaatschappij zoveel camera’s zet als ze maar wil. In de koers kan dat niet en het aantal tv-motards mag al zeker niet worden opgedreven. De Interna­tionale Wielerunie onderzoekt nu met de televisiezenders of het mogelijk is om in de aankomstzone meer camera’s te plaatsen, zodat een sprint uit verschillende invalshoeken kan worden bekeken.

Corrigeer