Couckes bod was niet het hoogste en toch trok hij aandeelhouders Anderlecht over de streep: “Hij is geen flamingant”

Couckes bod was niet het hoogste en toch trok hij aandeelhouders Anderlecht over de streep: “Hij is geen flamingant”

Foto: BELGA

Waarom koos de Raad van Bestuur van Anderlecht voor het bod van Marc Coucke, dat niet eens het hoogste was? De Franstalige krant Le Soir citeert een lid van de Raad van Bestuur. “Hij is geen flamingant en houdt echt van voetbal”, klinkt het.

(+) Lees hier hoe Marc Coucke iedereen dribbelde

Wordt dit de nieuwe sterke man bij Anderlecht?

(+) Wat mogen de Anderlecht-supporters verwachten?

Er zal de komende dagen nog veel geschreven worden over het hoe en het waarom van de verkoop van Anderlecht aan Marc Coucke. De Franstalige krant Le Soir geeft alvast een inkijk in hoe de beslissing woensdag is tot stand gekomen in de vergaderzaal van een Brussels advocatenkantoor. Ook voor veel bestuurders kwam het bod van Marc Coucke als een complete verrassing maar Roger Vanden Stock en Alexandre Van Damme lieten meteen hun voorkeur blijken voor Coucke aangezien hij volgens hen het meest de continuïteit van de club kon garanderen.

Couckes persoonlijkheid en sympathiek imago deden vervolgens de rest. “Hij is niet iemand die komt om zaken te doen, hij houdt zich niet in met louche zaken. Hij (Coucke, red) is geen flamingant en houdt van het voetbalspel. Hij is een gepassioneerd supporter”, citeert Le Soir een bevoorrecht getuige.

De eigenlijke bijeenkomst vond plaats om 12u30. Vier enveloppen lagen op tafel, iedere kandidaat had een vragenlijst met tweehonderd vragen moeten beantwoorden. De kandidaten? Ghelamco, het consortium Vandenhaute, het consortium Beerlandt en, tot verrassing van velen, Marc Coucke. Ook al was Couckes bod niet het hoogste, toch krijgt het al snel de voorkeur.

Niet het grootste, wel het beste bod

Het bod van Coucke bedraagt tachtig miljoen euro, dat van Gheysens ligt tien miljoen euro hoger. “Het sportieve project en het behoud van de huidige verankering hebben de doorslag gegeven”, aldus de bron van Le Soir. Bovendien toonde Coucke zich bereid zijn aandeel in Oostende te verkopen, een stap die de familie Gheysens bij Antwerp niet wilde zetten. En één familie die twee clubs beheert, dat zou tot te veel kritische opmerkingen leiden, vrezen ze bij Anderlecht. “Binnen de club was, met uitzondering van Philippe Collin, niemand echt voorstander van Paul Gheysens. Hij is een man van het geld, een ontwikkelaar waar Coucke een ondernemer is. Gheysens heeft trouwens zijn desinteresse voor het voetbal nooit onder stoelen of banken gestoken.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.