Dag van het orgasme: tien dingen die je misschien nog niet wist

© Shutterstock

Voor het achtste jaar op rij wordt op 21 december de Global Orgasm for World Peace georganiseerd. De gelijknamige site roept onder het mom ‘Come Together’ op om vandaag tot een seksueel hoogtepunt te komen. Speciaal voor de gelegenheid, zetten we tien wetenschappelijke feiten over orgasmes op een rij.

vwh

1. Onderzoekers aan de Rutgers University in New Jersey nodigden tien heteroseksuele vrouwen uit. Ze bereikten een seksueel hoogtepunt in een MRI-scanner en wat blijkt? De vrouwelijke hersenactiviteit piekt wanneer ze klaarkomen. Eerdere onderzoeken suggereerden net het tegendeel.

2. Sommige vrouwen kunnen een orgasme krijgen, louter door stimulatie van de tepels. Hersenscans hebben immers aangetoond dat aanrakingen in deze intieme zone dezelfde zone in de hersenen activeert als bij stimulatie van de clitoris en de vagina. Dat nieuws publiceerde het vakblad Journal of Sexual Medicine.

3. Mannen zijn niet de enigen die een orgasme kunnen krijgen terwijl ze slapen - veel vrouwen ervaren hetzelfde. De Amerikaanse bioloog Alfred Kinsey ontdekte ruim zestig jaar geleden dat 37 procent van de 5.600 vrouwen die hij ondervroeg, ten minste één nachtelijk orgasme hadden gehad.

4. Verschillende onderzoeken bewijzen dat regelmatig masturberen goed voor je is. Mannen en vrouwen die het doen, hebben over het algemeen een betere fysieke en mentale gezondheid. Bij mannen kunnen orgasmes de kans op prostaatkanker verkleinen. Klaarkomen zou zelfs een boost geven aan het immuunsysteem.

5. Het gebeurt weleens dat dames te vroeg klaarkomen. Dat blijkt uit een Portugees onderzoek uit 2011. Een enquête bij 510 vrouwen tussen 18 en 45 jaar wees uit dat 40 procent van hen in het verleden vroeger dan gewenst een climax had bereikt. Zo’n 14 procent gaf aan dit probleem met enige frequentie te ondervinden. Bij een kleine 3 procent leidde het tot een onbevredigend seksleven.

6. Meerdere orgasmes na elkaar krijgen gebeurt vaker bij vrouwen, maar het komt ook voor bij mannen. Meestal gaat het orgasme bij mannen gepaard met een ejaculatie, al kan die ejaculatie in sommige gevallen ook voor of na het orgasme komen.

7. Moe na seks? Dan heeft dat te maken met het hormoon prolactine dat vrijkomt in je lichaam. Volgens een Amerikaans onderzoek komt er vier keer meer van dit hormoon vrij na seks met een partner dan na zelfbevrediging.

8. Een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Hormones and Behavior, wijst uit dat hoe korter de afstand is tussen de clitoris en de vaginaopening, hoe makkelijker een vrouw kan klaarkomen. Daarnaast kwam aan het licht dat de meeste vrouwen pas een hoogtepunt bereiken na gemiddeld twintig minuten onafgebroken stimulatie.

9. Debby Herbenick, onderzoekster aan de universiteit van Indiana, kwam tot de conclusie dat vrouwen meer voldoening uit hun hoogtepunt halen naarmate ze ouder worden. Daarvoor bevroeg ze 3.990 dames tussen de 18 en de 59 jaar. Wat bleek? 70 procent van de rijpere geënquêteerden gaf toe dat ze hun beste orgasmes kregen tussen 40- en 50-jarige leeftijd. Dat komt wellicht omdat ze zelfzekerder zijn over hun lichaam, beter weten wat ze willen en meer ervaring hebben dan jonge vrouwen.

10. Amper 30 tot 50 procent van de vrouwen bereikt een orgasme tijdens heteroseksuele seks. Bij mannen is de kans met 95 procent op een climax aanzienlijk hoger. Dat concluderen de Nederlandse seksuologen Rik van Lunsen en Ellen Laan, auteurs van het boek ‘Seks!’.

Meer over orgasme

Meer lifestyle