Dader van dodelijk ‘blote billenongeval’ in Houthalen krijgt vier maanden cel

Dader van dodelijk ‘blote billenongeval’ in Houthalen krijgt vier maanden cel
Hasselt / Houthalen-Helchteren -

In hoger beroep is de 29-jarige Brahim E. M. uit Houthalen opnieuw veroordeeld tot vier maanden cel voor een dodelijk ongeval waarbij zijn 21-jarige neef Jawad om het leven kwam. In de nacht van 10 op 11 augustus 2015 crashte de neef met zijn wagen tegen twee bomen, nadat hij had moeten uitwijken voor beklaagde die bij wijze van grap met ontbloot achterwerk op de rijbaan was gaan staan.

Die straf had hij ook in eerste aanleg van de politierechter gekregen. De twee familieleden en een derde jongere hadden die avond gedronken en joints gerookt.

Drie jongeren, onder wie Jawad en zijn neef, zaten samen in een auto toen ze ruzie kregen. Brahim en de ander stapten uit. Jawad keerde zich op de Weg naar Zwartberg aan een rotonde en reed terug richting de uitgestapte mannen. Brahim ging echter op de rijbaan staan en liet zijn broek zakken, toen Jawad met een snelheid van 135 kilometer per uur kwam aangereden. Hij moest uitwijken en knalde tegen twee bomen. Brahim wilde zijn neef nog hulp bieden, maar die stierf ter plaatse.

Het slachtoffer is ook deels verantwoordelijk omdat hij 135 kilometer per uur reed, terwijl de maximumsnelheid 70 was. Vroeger werden de technische mankementen van zijn Mercedes ook in rekening gebracht qua aansprakelijkheid, maar dat is nu niet het geval. Voor Brahim is de helft van de vier maanden cel met uitstel. Hij kreeg een boete van 3.000 euro en een rijverbod van negen maanden. Hij mag pas terug achter het stuur van een auto kruipen als hij succesvol zijn medisch, psychologisch, theoretisch en praktisch examen heeft afgelegd.

Op burgerlijk gebied kwam er wel een wijziging. In eerste aanleg waren beklaagde en slachtoffer voor de helft aansprakelijk. De drie rechters in Hasselt oordeelden nu dat Jawad voor een derde verantwoordelijk is voor het ongeval en Brahim voor twee derden. De totale schadevergoeding, die de moeder en drie zussen krijgen, bedraagt ruim 25.000 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees