Mama

TREND. Waarom iedereen zijn kinderen op een kerstkaartje zet

TREND. Waarom iedereen zijn kinderen op een kerstkaartje zet

Foto: Shutterstock

De voorbije dagen al kerstkaartjes in de bus gevonden met schattige kinderen of huisdieren van vrienden erop? Je bent niet alleen. Steeds meer gezinnen versturen kerstkaarten en gaan voor zelfontworpen exemplaren. “Omdat ze een persoonlijke aanpak belangrijk vinden”, zeggen experts ter zake.

“Zelf kerstkaartjes maken is een Belgische trend die zich de laatste jaren goed doorzet. Bij onze noorderburen zie je bijna geen DIY-projecten, daar gaat de voorkeur naar traditionele ontwerpen”, zegt Els Vanhooren van drukwerkbedrijf Tadaaz. En in ons land nemen we de knutselopdracht heel serieus, zo blijkt. “We stellen vast dat steeds meer mensen een professionele fotoshoot boeken met het hele gezin. Het leukste beeld wordt dan geselecteerd voor op de kaartjes.”

Picture perfect

Pinterest-settings zijn volgens Vanhooren erg gegeerd. “Mensen maken hun werk van de styling van hun interieur. Ze werken vaak met kerstlichtjes en dat kan tot heel mooie resultaten leiden. Ik zag onlangs nog foto’s met cavia’s passeren. Alles mag. Dit jaar hebben we net voor de kerstperiode heel dankbaar weer gehad. Het sneeuwtapijt van de voorbije weken heeft bij velen tot een heleboel inspiratie geleid”, zegt ze.

Persoonlijk = meerwaarde

Maar waarom kiezen steeds meer gezinnen nu precies voor deze aanpak? “Het maakt standaard kerstwensen veel persoonlijker en ze kunnen een vrolijk gezinsmoment (denk aan een vakantiefoto als terugblik op een leuk moment het voorbije jaar) delen. Ook zelfgeschreven tekstjes zien we weer vaker”, zegt Vanhooren. Tom Palmaerts, trendwatcher bij het Gentse Trendwolves, zegt dat de waarde van een kerstwens met een persoonlijk tintje een pak groter wordt. “De laatste jaren, sinds de opkomst van Facebook, werden we overladen met digitale wensen. Maar dan kom je op een punt dat je jezelf afvraagt hoeveel die eigenlijk nog betekenen. Wat schaarser is, heeft meer waarde en die bieden analoge kaartjes. Er zijn zelfs grote bedrijven die robots gebruiken om hun brieven van handgeschreven tekstjes te voorzien. Die zijn fake, maar de mensen hebben het idee dat er veel moeite in werd gestoken”, klinkt het.

Toegankelijke tools

Palmaerts benadrukt dat de opkomst van persoonlijke kaartjes niet nieuw is. “De tools worden alsmaar toegankelijker, waardoor mensen sneller zelfs iets in elkaar knutselen. Vroeger kon dat allemaal niet. Het gaat ook deels over creatief zijn, of de kinderen creatief laten zijn, en te tonen wat je kan met beeld”, zegt hij. Daarnaast denkt hij dat jonge ouders gewoonweg graag met hun kinderen pronken. Volgens hem maken gezinsfoto’s immers deel uit van de fundamentele communicatie, om vrienden en kennissen te tonen hoe het nog is met hun kroost.

TREND. Waarom iedereen zijn kinderen op een kerstkaartje zet
Foto: vwh

Zelf nog snel een kerstkaartje maken? Houd dan deze praktische tips in het achterhoofd:

- Belichting is alles. Maak dat er niet te veel schaduwen zichtbaar zijn op de foto. Fotografeer niet tegen de zon, tenzij je net dat effect beoogt. Kerstverlichting geeft een leuke sfeer en vaak minder schaduwen.

- Houd rekening met de achtergrond. Maak dat de muur (behang, verf) niet vloekt met de kleding van de personen of diertjes die op de kaart komen te staan. Staan er verschillende mensen op je kaart, stem hun kledij dan op elkaar af. Zo oogt het resultaat in geen geval te druk.

- Ga voor de beste instellingen op je camera. Een foto maken met je smartphone kan, maar maak die niet in de laagste resolutie. Dat geeft geen mooi resultaat eens de kaart is geprint.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees