Danielle en Pierre nemen afscheid van 10.000 vissen: “Maar er zal geen enkel dier sterven”

Danielle en Pierre nemen afscheid van 10.000 vissen: “Maar er zal geen enkel dier sterven”

Danielle Roose en Pierre Demol moeten na de Kerstvakantie het aquarium noodgedwongen sluiten. Foto: amg

Brussel / Koekelberg -

Nog twee weken en dan sluit het Aquarium van Brussel de deuren. Twaalf jaar lang legden uitbaters Danielle Roose en Pierre Demol hun ziel in hun geesteskind, tot minder volk en subsidies het einde inluidden. “Geen enkele van de bijna 10.000 vissen zal sterven.”

Danielle Roose en Pierre Demol beslisten vijftien jaar geleden om in de Emile Bossaertlaan in Koekelberg een aquarium te openen. Na een opstart van drie jaar deden ze twaalf jaar geleden de deuren open. Door de jaren groeide hun aantal tot zo'n 10.000 vissen van 250 verschillende soorten.

Maar na de kerstvakantie is dat verhaal afgelopen. Sinds de aanslagen bleven heel wat bezoekers weg en ook de subsidies waren de laatste jaren gekelderd. Zo daalden de bezoekersaantallen van 22.410 in 2014 naar 18.365 vorig jaar. De subsidies zakten van 81.000 euro in 2013 naar 29.000 euro.

Ziel

“We hebben vijftien jaar lang onze ziel in dit project gelegd, maar binnen twee weken is het helaas afgelopen. Deze kerstvakantie zullen we alle bezoekers nog met veel plezier ontvangen. We hebben zelfs nog verschillende educatieve spelletjes in mekaar gestoken. Daarna zullen we sluiten. Twaalf jaar lang hebben we geen enkele dag vakantie genomen. Vanaf januari gaan we dat twaalf maanden lang doen. De strijd van de laatste jaren is in onze kleren gekropen. We hebben gewoon nood aan rust.”

Danielle en Pierre kregen de afgelopen maanden veel steun van andere aquariums en bezoekers. Die hadden allemaal één specifieke vraag: wat gebeurt er met de vissen?

Kleintjes

“We kunnen iedereen geruststellen. Er zal geen enkele vis sterven. Alle dieren vinden vanaf januari een onderkomen bij andere aquariums. Hoe we dat zullen regelen, weten we nog niet, maar er is genoeg interesse.”

“Zo zijn er hier veel zeldzame soorten en zelfs vissen die nergens anders in Europa te zien zijn. Twaalf jaar lang stond het welzijn van de vissen op de eerste plaats, dat zal nu niet anders zijn.”

Hoewel de laatste jaren voor het koppel moeilijker waren, hebben ze geen seconde spijt gehad van hun onderneming.

Hoogtepunt

“Het waren twaalf fantastische jaren, en het is moeilijk om er hoogtepunten uit te kiezen. Maar het moment dat de Anableps, een brakwatervis, kleintjes kreeg, herinneren we ons allebei nog heel goed. Drie jaar lang hebben we daaraan gewerkt, maar het scheen nooit te lukken, totdat er toch ineens kleintjes opdoken.”

“De komende maanden zullen we vooral uitrusten, maar daarna gaan we opnieuw iets doen met fauna en flora. Dat is onze passie, daar willen we voor gaan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio