Oppositie hekelt onduidelijke plannen en hoog kostenplaatje

Na de buitenkant gaat nu ook het interieur van kasteel Ter Borcht 2 miljoen euro kosten

Het bestuur investeerde al twee miljoen in de renovatie van de buitengevels. Foto: slr

Meulebeke -

Het gemeentebestuur van Meulebeke laat binnenkort de binnenkant van het kasteel Ter Borcht renoveren. Een horecazaak in het kasteel moet de toekomst van Ter Borcht verzekeren. Oppositiepartij Vrij maakt zich ernstige zorgen over het kostenplaatje van 2 miljoen euro.

De gemeenteraad van Meulebeke boog zich woensdagavond over het budget voor de komende jaren. Daarvoor werd in 2019 zo'n 2 miljoen euro voorzien voor de renovatie van de binnenkant van het kasteel Ter Borcht. Het 19de-eeuwse gebouw werd in 1965 aangekocht door de gemeente. Jarenlang werd het kasteel gebruikt door de sportschool VILO, die intussen een eigen gebouw heeft. De gemeente wil er in de toekomst een horecazaak in onderbrengen. “We hopen zo snel mogelijk te kunnen starten”, zegt burgemeester Dirk Verwilst (CD&V). “De budgetten zijn vrijgemaakt, maar helaas zullen de subsidies lager uitvallen dan gehoopt.”

Kosten lopen op

Oppositiepartij Vrij Meulebeke maakt zich dan ook ernstige zorgen over de kostprijs. Twee jaar geleden begon de gemeente al aan de renovatie van de buitenkant. Die renovatie is nu zo goed als voorbij. Het kostenplaatje van die werken bedraagt ook een goede 2 miljoen euro. Zij vinden het jammer dat het gemeentebestuur nu plots beslist om ook de binnenkant aan te pakken. “We vinden het zeer raar dat er vroeger geen project is ingediend om alles in een keer te laten renoveren”, zegt oppositieraadslid Lieve Germonprez (Vrij). “Toen konden we misschien de kosten wat drukken.”

Onduidelijke plannen

Volgens de partij heeft de gemeente ook geen concrete toekomstvisie over het kasteel. “De intentie om er een horecazaak in onder te brengen, is duidelijk, maar daar stoppen de plannen”, zegt raadslid Bert Verdru (Vrij). “Zoek maar eens een partner die wil meegaan in zo'n grote investering. We vragen ons ook af of het voor die private partner winstgevend genoeg zal zijn om daar een horecazaak open te houden. Intussen blijven de kosten aan het kasteel oplopen en wordt er niks mee gedaan.”

Volgens het gemeentebestuur is een subsidiedossier voor erfgoed niet zo simpel. “Om de binnenkant te kunnen renoveren, moest de sportschool eerst uit het kasteel verdwijnen”, zegt Verwilst. “De binnenkant bestaat uit heel wat kleine ruimtes en niet alles kan gesubsidieerd worden, daarom ligt de kost ook zo hoog. Het kasteel staat er nu eenmaal, dus vond ik ook dat we er iets mee moesten gaan doen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio