Franse magistraten onderzoeken mechanische doping bij enkele “zeer grote renners”

Franse magistraten onderzoeken mechanische doping bij enkele “zeer grote renners”

Foto: AFP

Twee Franse hooggeplaatste onderzoeksrechters zijn een onderzoek gestart naar motortjes in het wielrennen en de links tussen ploegen, privéfirma’s en instanties. Dat meldt het satirische blad Le Canard Enchainé. De onderzoekers zouden mechanische doping bij “zeer grote renners” vermoeden.

Le Canard Enchainé beweert dat de magistraten Claire Thépaut en Serge Tournaire afgelopen zomer na een voorlopig onderzoek werden aangesteld om zich te buigen over een mogelijk complot dat “werd samengesteld op het hoogste niveau”. De onderzoekers worden bijgestaan door de financiële misdaadafdeling van de Franse politie.

“Enkele zeer grote renners zouden van dat complot hebben geprofiteerd, waardoor ze voordeel haalden uit de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van elektrische motortjes”, klinkt het.

Het onderzoek focust op de links tussen internationale teams, privébedrijven en de hoogste autoriteiten uit de fietswereld. “Enkele buitenaardse prestaties op enkele beklimmingen hebben tot de nodige twijfel geleid dat mechanische doping nog verder gaat dan de biologische doping die al langer in het peloton wordt gebruikt.”

De UCI is opgetogen met het nieuws, zoals blijkt uit de reactie aan Cyclingnews: “We verwelkomen alle hulp in de strijd tegen mechanische doping, één van de prioriteiten van UCI-voorzitter David Lappartient. Van onze kant zijn ook wij beschikbaar om hulp te bieden waar nodig.”

De UCI heeft zelf al duizenden controles uitgevoerd naar mechanische doping met behulp van een eenvoudige tablet die magnetische velden detecteert. Er zijn echter geruchten dat die kunnen worden omzeild door magnetische wielen en afschermingstechnologie.

Drie gevallen bekend, veel meer geruchten

Tot op heden zijn slechts drie gevallen van mechanische doping officieel bekend. In 2016 werd de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche betrapt met een motortje in haar fiets op het WK, zij kreeg een schorsing van zes jaar. In oktober werd de Franse renner Cyril Fontayne betrapt in een lokale wedstrijd in de buurt van Périgueux en ook in Italië werd een renner met een vergelijkbaar motortje gepakt, beiden wachten nog op een uitspraak.

In november beschuldigde voormalig profwielrenner Phil Gaimon in zijn boek ‘Draft Animals’ Fabian Cancellara ervan een ingebouwd elektrisch motortje in zijn fiets te hebben: “Ik heb de beschuldigingen aan Fabians adres altijd ontkend, tot ik zijn ploegmaats hoorde praten”, aldus Gaimon. “Zij hadden het over bepaalde evenementen waarvoor Fabian een persoonlijke mecanicien had en dat zijn fiets tijdens die evenementen niet bij de andere fietsen van het team mocht staan. Wanneer je de beelden bekijkt, dan ziet zijn versnelling er totaal niet natuurlijk uit. Alsof hij problemen heeft om zijn pedalen bij te houden.”

De internationale wielerunie UCI reageerde op de hetze en beloofde te onderzoeken of Cancellara met een motortje in zijn fiets de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix van 2010 heeft gewonnen. “Dat zou een mokerslag zijn voor onze sport”, aldus David Lappartient, de nieuwe voorzitter van de UCI.

Corrigeer