Dorpskern helemaal in het nieuw, met veel groen, voor 17,5 miljoen euro

Dorpskern helemaal in het nieuw, met veel groen, voor 17,5 miljoen euro

Zo zal de dorpskern eruitzien. Foto: Van Roey

Wezembeek-Oppem -

De gemeente keurde gisteravond de publiek-private overeenkomst goed voor de vernieuwing van haar dorpskern. De omgeving van de Louis Marcelisstraat krijgt een grondige facelift. Er komt een nieuw gemeentehuis, de bib en school De Letterbijter krijgen een nieuwbouw en er worden zes nieuwe woonblokken neergepoot.

Het gemeentebestuur van Wezembeek-Oppem speelde al langer met het idee om de dorpskern grondig te vernieuwen. In 2010 werd een eerste toekomstvisie voorgesteld. Zo'n acht jaar later kan de eerste spadesteek worden gezet. In een eerste fase worden het gemeentehuis, de bibliotheek en de Nederlandstalige gemeentelijke basisschool De Letterbijter aangepakt. “Al die gebouwen zijn hopeloos verouderd”, zegt burgemeester Frédéric Petit (LB-Union). “We kozen drie keer voor een nieuwbouw omdat een renovatie financieel en ecologisch niet haalbaar was. Enkel het oude, historische deel van het gemeentehuis blijft behouden. Op termijn kan daar een horecazaak worden ondergebracht.”

Alle gemeentelijke diensten worden ondergebracht in het Nieuw Administratief Centrum (NAC), dat toegankelijk zal zijn via een in het groen ingebed voorplein. “Op die manier willen we onze inwoners een verbeterde dienstverlening aanbieden. De werken starten eind 2018. Tijdens de werken blijft de dienstverlening verzekerd. Daarom verhuizen alle gemeentelijke diensten in februari tijdelijk naar de wijk Ban Eik.”

Achter het historische gedeelte van het gemeentehuis komt de gemeentelijke openbare bibliotheek. Die zal drie ruime verdiepingen tellen. Ten slotte krijgen ook de leerlingen van De Letterbijter een nieuwe school, met een half overdekte speelplaats en een nieuwe turnzaal, gelegen onder de gebouwen van het NAC. De zaal zal ook kunnen worden gebruikt door lokale sportverenigingen.

Openbaar park

“Door de gemeentelijke voorzieningen, de school, de bib, groenzones, nieuwe woningen én horeca- en handelszaken te centraliseren op één locatie, brengen we meer leven en dynamiek in onze gemeente”, aldus de burgemeester.

Ook het grasveld achter de openbare gebouwen ondergaat een metamorfose. Er komt een openbaar park, met wandelpaden en zorgvuldig gekozen beplanting. Het park komt in verbinding te staan met een nieuwe publieke tuin achter de Jozef De Keyzerstraat. “Rond de autovrije groene zones worden zes woongebouwen opgetrokken, goed voor 107 appartementen. In het gebouw aan de Jozef De Keyzerstraat zullen handelszaken een plaats krijgen.”

Bij de opmaak van de plannen werd rekening gehouden met de bewoners. “Zo werd op basis van de feedback van de inwoners meer dan de helft van het grasveld behouden en opgewaardeerd tot een openbaar park. Ook koos het bouwteam voor een ondergrondse parkeergarage met 222 plaatsen, van waaruit alle publieke functies en woongebouwen vlot toegankelijk zijn. De garage vervangt de huidige buitenparking, die een groene dreef wordt. De enige inrit van de nieuwe parking zal liggen aan de Europalaan. Zo worden de omliggende straten niet extra belast.”

Aan de dorpsvernieuwing hangt een prijskaartje van 17,5 miljoen euro. “Maar met de verkoop van de gronden voor de appartementen zullen we hier onmiddellijk ruim 12,5 miljoen euro van recupereren. We verwachten ook een belangrijke subsidie via Agion.” Normaal worden de openbare gebouwen in de loop van 2020 opgeleverd. Van 2019 tot 2023 zullen ook het openbaar park en de woongebouwen gefaseerd worden afgewerkt.

INFO

Voor meer informatie: www.wezembeek-oppem.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio