Drie kleintjes zijn liever samen groot: in 2019 worden inwoners wakker in Lievegem

Drie kleintjes zijn liever samen groot: in 2019 worden inwoners wakker in Lievegem

De drie burgemeesters tonen trots de naam van de nieuwe fusiegemeente. Foto: pne

Lovendegem / Waarschoot / Zomergem -

Door de historische gemeenteraden van 21 december is het zover: de fusie van Zomergem, Waarschoot en Lovendegem is een feit. Na de principiële goedkeuring is er nu de definitieve beslissing. Tijdens drie simultane gemeenteraden discussieerden de raadsleden voor een laatste keer en werden burgemeesters met advies een waarschuwingen overladen.

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar nu is het zover: de fusie komt er. Waarschoot, Zomergem en Lovendegem worden deelgemeentes van Lievegem. We frissen even op hoe dat gebeurde.

Tussen pot en pint

Het idee ontstond tussen pot en pint, als een onderonsje tussen burgemeesters. Op 18 maart dit jaar ontmoetten de burgemeesters Ann Coopman (CD&V) uit Waarschoot en Chris De Wispelaere (CD&V) uit Lovendegem elkaar op de openingsreceptie van het AZ Alma in Eeklo.

“‘Fuseren, zou dat geen idee zijn?’, vroeg Ann Coopman me toen”, zegt Chris De Wispelaere. “Ze vroeg om er eens over na te denken. Iets later inviteerde ze partijgenoot Tony Vermeire uit Zomergem en mezelf bij haar thuis voor een informeel gesprek. Maar door de gelijkaardige karakters van onze gemeenten klonk zo'n fusie ons niet eens vreemd in de ore.”

De stap naar Lievegem

19 mei. De drie burgemeesters organiseren samen een persconferentie waarin ze het hebben over de toekomst van de drie gemeenten. Daar werd het woord fusie nog als een van twee opties gezien. “We willen veel nauwer samenwerken”, klonk het. Met of zonder fusie.

Op dat moment waren de coalitiepartners op de hoogte van het idee, maar de rest stond met open mond te kijken. “Dit is een idee van drie burgemeesters. We willen een voorzet geven naar de bevolking, het personeel en de gemeenteraad en iedereen van nabij betrekken bij de verdere stappen”, klonk het. En dat bleek nodig. De persconferentie was nauwelijks voorbij of de burgemeesters kwamen in een tornado van vragen terecht. En die storm zou de daaropvolgende maanden nog groter worden.

De centen

Mensen hebben vooral vragen bij de financiën en de naam na de fusie, zei burgemeester De Wispelaere ooit laconiek. Tijdens de gemeenteraden van juni lagen in Zomergem, Waarschoot en Lovendegem twee scenario's voor: nauwer samenwerken of fuseren. Bij die laatste optie neemt Vlaanderen 500 euro schuld per inwoner over.

Toch ging de voorkeur aanvankelijk uit naar de eerste optie. Eerste struikelblok: de centen. Lovendegem had op dat moment de laagste belastingen van de drie gemeenten en een belastingverhoging door een fusie lag gevoelig. Tweede struikelblok: de naam. Wel, daar werd na verkiezingen mét slotshow in Kokorico op 1 december bekendgemaakt dat de fusiegemeente Lievegem zou heten.

Met uitzondering van enkelingen is de overgrote meerderheid fusieklaar. Enorme marsen door de straten en rellen zijn er niet geweest en sinds mei zijn de meesten aan het nieuwe idee gewend geraakt.

Volgend jaar wordt het hard werken voor de stuurgroepen die alle regels en afspraken moeten organiseren tegen 1 januari 2019. Vanaf dan kent de wereld Lievegem als nieuwe gemeente, maar wanneer de drie deelgemeenten helemaal op elkaar afgestemd zullen zijn, daar durft geen enkele burgemeester een termijn op plakken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio