Turks wielrenner laat contract bij Israëlisch team ontbinden wegens situatie in het Midden-Oosten

Turks wielrenner laat contract bij Israëlisch team ontbinden wegens situatie in het Midden-Oosten

De Turkse sprinter Ahmet Örken heeft zijn profcontract bij Israël Cycling Academy laten ontbinden. Dat heeft het procontinentale profteam van onder meer Ben Hermans zelf gemeld. Örken verwijst naar de gespannen politieke situatie in het Midden-Oosten en tussen Israël en Turkije in het bijzonder als voornaamste reden.

Het aantrekken van Örken door het Israëlische profteam, in september van dit jaar, werd gelabeld als een politiek geïnspireerde transfer. De komst van een Turks renner bij een Israëlisch team gold als een stevig signaal richting politieke wereld en moest het bewijs leveren dat de sport religieuze en andere grenzen oversteeg. Örken werd recentelijk ook nog benoemd tot ambassadeur van het Peres Centrum voor Vrede en Innovatie, vernoemd naar de voormalige Israëlische premier Shimon Peres.

De ontbinding van het contract is het gevolg van de oplopende politieke spanningen in het Midden-Oosten. De erkenning van de Verenigde Staten van Jeruzalem als hoofdstad van Israël heeft de sowieso gespannen relatie tussen Israël en de moslimwereld geen goed gedaan. Örken wil daarom niet langer voor het Israëlische team uitkomen en vroeg om het contract te laten ontbinden. Het team heeft nog geprobeerd de jonge Turk om te praten maar die pogingen bleken vruchteloos.

Het is duidelijk dat Örken in Turkije onder druk is gezet. “Ik ben Israel Cycling Academy dankbaar voor de kansen die ze me wilden geven. De recente ontwikkelingen hebben me echter voor mijn familie doen kiezen. Mijn familie in Konya kreeg het recentelijk hard te verduren. Vooral mijn moeder en broer hebben het zwaar. Hoe graag ik ook profwielrenner ben, de veiligheid van mijn familie staat voorop”, reageerde de jonge renner zelf op de recente ontwikkelingen.

Corrigeer