Wout van Aert wint in Sint-Niklaas met vingers in de neus, goed voor tweede zege na succesvolle stage

Wout van Aert heeft de Waaslandcross in Sint-Niklaas op zijn naam geschreven. De wereldkampioen startte afwachtend maar nog voor halfweg koers vertrok hij voor een alweer indrukwekkende solo waar de tegenstand geen enkel antwoord op had en waarvoor hij zelfs niet diep moest gaan. Concurrent Mathieu van der Poel was nog niet hersteld van zijn venijnige verkoudheid en gaf forfait.

Mathieu van der Poel verscheen niet aan de start in Sint-Niklaas. De Nederlander sukkelt al een tijdlang met een fikse verkoudheid (de sinussen): hij startte maandag een antibioticakuur op en wilde geen risico nemen met het oog op de drukke crossperiode die volgt rond de feestdagen.

LEES OOK: Adrie Van der Poel weet waarom zoon Mathieu en andere crossers zo snel verkouden zijn en pleit voor deze ingreep

Afwachtende Van Aert, botsing Meeusen en Bosmans

De Waaslandcross was de vijfde manche in de Soudal Classics, een reeks van crossen waar een klassement van geen tel is, maar buiten Van der Poel zakten alle toppers af naar het provinciaal domein De Ster. Uiteraard waren alle ogen gericht op wereldkampioen Wout van Aert, die echter afwachtend startte.

In de eerste bocht vlogen Tom Meeusen en Wietse Bosmans in de nadars. Bosmans zocht zich een weg in een gaatje waar er eigenlijk geen was en was er het zwaarste aan toe nadat hij tegen een boom knalde dat gelukkig was afgeschermd met een stootkussen.

Thijs Aerts bepaalde aanvankelijk het tempo in dienst van broer Toon maar na één ronde reed een peloton van ruim tien renners over de meet. Quinten Hermans probeerde weg te geraken maar werd weer gegrepen, waarna Toon Aerts het tempo verhoogde. Van Aert bleef in het wiel zitten en volgde makkelijk.

Ploegmaat maakt baan vrij voor wereldkampioen

Op de technische maar vooral snelle omloop was het niet makkelijk om weg te rijden. Tim Merlier kende een goede dag en de ploegmaat van Van Aert zorgde echter voor de afscheiding: enkel Hermans kon hem volgen met de wereldkampioen (makkelijk) in het wiel.

Met nog zes ronden te gaan vond Van Aert het tijd om zelf een aan de boom te schudden. Meteen pakte hij enkele meters. Merlier leek nog terug te kunnen komen maar nog voor hij kon hopen op een cadeautje van zijn kopman maakte hij zelf een foutje en was de vogel gaan vliegen.

Ongenaakbaar, ondanks valpartij

In de achtervolging stopte een sterke Merlier knap af en ploegmaats Aerts en Hermans hadden daar geen antwoord op. Van Aert versaagde niet en leek ongenaakbaar naar de zege te rijden, tot ook hij een foutje maakte in de modder.

Wout van Aert wint in Sint-Niklaas met vingers in de neus, goed voor tweede zege na succesvolle stage
Foto: vrt

Hij kwam ten val maar kon snel weer voort en zou nooit nog in de problemen komen. Meer zelfs, het was duidelijk dat hij niet het volle pond moest geven om voorop te blijven en te winnen. Achter hem reed Aerts naar de tweede plaats, ploegmaat Hermans mocht mee op het podium.

REACTIES: Van Aert had ploegmaat ook de zege gegund, maar: “Ik had ook nog niet zoveel gewonnen”

Twee op drie na stage

Het is de zesde zege van het seizoen voor Van Aert, na zijn demonstratie in Namen meteen ook zijn tweede overwinning op drie na zijn succesvolle stage in het Spaanse Calpe waarin hij aan spiermassa verloor.

Bekijk hier alle uitslagen van Wout van Aert

Uitslag:

1. Wout van Aert

2. Toon Aerts

3. Quinten Hermans

4. David van der Poel

5. Tim Merlier

6. Marcel Meisen

Corrigeer