paardensport jumping mechelen - Ludo Philippaerts (54) komt - naast zijn vier zonen - zelf ook nog eens in actie in Mechelen

“Meedoen zonder me belachelijk te maken”

“Meedoen zonder me belachelijk te maken”

Ludo Philippaerts tussen zijn zonen Nicola, Olivier, Anthony en Thibault. Foto: peter van den bulck

Vandaag gaat de 37ste editie van Jumping Mechelen van start. Opmerkelijk: naast zijn vier zonen komt ook Ludo Philippaerts (54) nog eens in actie in de Mechelse Nekkerhallen. Philippaerts senior - in 2008 nog winnaar van de wereldbekerwedstrijd - neemt vanavond immers deel aan de “Belgian Star Masters”, een proef voor ex-kampioenen. “Een leuk, maar vooral eenmalig initiatief”, zegt Philippaerts. “Ik kom zelf amper nog aan paardrijden toe en probeer dan ook mee te doen, zonder me belachelijk te maken.”

Vijf dagen duurt Jumping Mechelen en de laatste dag is de belangrijkste, want dan staat de negende (van dertien) manche(s) van de wereldbeker geprogrammeerd. De 18 beste Europeanen mogen naar de finale (in april in Parijs), van onze landgenoten hebben Pieter Devos en Niels Bruynseels de beste papieren. In totaal wagen elf Belgen hun kans, daarbij ook de tweelingbroers Nicola en Olivier Philippaerts.

Nicola Philippaerts geeft in Mechelen Harley de voorkeur op Chilli Willi. “In de recente wereldbekers was het minder omdat Chilli Willi buiten beter tot zijn recht komt”, zegt Nicola. “Je moet naar je paarden luisteren. Harley toonde recent zijn vorm in Stockholm. De andere paarden mogen uitrusten en worden klaargestoomd voor het buitenseizoen. Mechelen? Ik heb nog geen wereldbekerpunten en ga ze ook niet nodeloos najagen.”

Broer Olivier was met een hersenschudding en een schouderblessure afgelopen jaar bijna vijf maanden buiten strijd.

Ups en downs

“Het werd zo een seizoen met ups en downs”, geeft hij toe. “Ik kon me wel selecteren voor het EK - mijn doel vóór het seizoen - maar dat draaide uit op een grote teleurstelling. Nu is H&M Legend weer in vorm en in Mechelen kan veel.”

“Ik reken op een foutloze wereldbeker. Volgend jaar staat het WK met stip genoteerd, al weet ik niet of Legend daarvoor in aanmerking komt. Ikker, met wie ik in Mechelen de GP spring, heeft ook al getoond dat hij mee kan op het hoogste niveau.”

Op dat hoogste niveau is papa Ludo Philippaerts al een tijdje gestopt, maar toch kon Jumping Mechelen hem overtuigen om nog eens in het zadel te klimmen.

“Een leuk, maar vooral eenmalig initatief”, zegt Ludo, wiens jongste zonen Thibault (16) en Anthony (14) bij de junioren in actie komen. “Er zijn collega’s die nog elke week rijden en dat lukt mij niet meer. Ik heb nog nooit zoveel gewerkt en aan paardrijden kom ik niet meer toe.”

Onvoldoende

“Zo was ik vorige week met Olivier op de wereldbeker in Londen en scoutte ik de week daarvoor paarden in Frankrijk. Ik heb onvoldoende kunnen trainen. Ik ga dus proberen mee te doen zonder me belachelijk te maken, want paardrijden is nu vooral vermoeiend en het verloopt moeizaam.”

Moeizaam. Het lijkt 2017 voor de stal Philippaerts in één woord samengevat. Ludo relativeert: “Het was geen topjaar, maar wel kunnen we ook moeilijk spreken van een slecht jaar. Nicola en Olivier hebben zich goed gehandhaafd hebben in de top 30 van de wereldranglijst, Nicola won goud op het BK en greep Anthony teamzilver op het EK. Dat zijn toch mooie resultaten?”

“In onze sport heb je nu eenmaal niet elk seizoen uitschieters. Bovendien, het wisselvallig seizoen van Nicola had ook veel te maken met zijn beschikbare paarden. Zijn toppaard Bisquet Balou was een heel jaar niet inzetbaar door een blessure en zijn kampioenenpaard Chilli Willi zat er de jongste weken wat door.”

“Hij werd door zijn knappe resultaten ook veel gevraagd als dekhengst en dat heeft zijn tol geëist. Mechelen? Als het straks niet goed is, stoppen we met de wereldbekers. Dan zit de winter erop en focussen we op het buitenseizoen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio