Ambitieuze Geraint Thomas start in Roubaix en is “erg opgewonden” na meeting met Team Sky

Ambitieuze Geraint Thomas start in Roubaix en is “erg opgewonden” na meeting met Team Sky

Foto: Photo News

Geraint Thomas heeft zijn programma voor 2018 bekendgemaakt. De voormalige luitenant en luxeknecht van Chris Froome rijdt volgend jaar opnieuw enkele klassiekers en dat past volledig in zijn ambitie om (zelf) te schitteren in de Tour. Liefst als kopman, voorlopig is hij enkel al zeker van een vrije rol. “Sky heeft me beloofd dat het me zal steunen”, zei hij aan cyclingnews.

Nadat hij de klassiekers in 2017 al links liet liggen, zal Geraint Thomas volgend seizoen opnieuw Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik rijden. Dat past in de ambitieuze plannen van de 31-jarige Welshman, die nog steeds luidop blijft dromen van het kopmanschap bij Team Sky in de Tour de France. Ondanks de aanwezigheid in het team van ene Chris Froome.

Thomas zat vorige week samen met het management van Team Sky om zijn programma af te ronden. En in tegenstelling tot voorgaande jaren zal Thomas zijn seizoen niet beginnen in de Tour Down Under maar zal hij in plaats daarvan later zijn debuut maken in de Ronde van de Algarve, gevolgd door de Tirreno-Adriatico, waarna hij weer op hoogtestage trekt. De Ronde van Vlaanderen rijdt hij niet maar hij zal wel aan de start staan van Parijs-Roubaix, waar Team Sky ook al kan rekenen op sterke beren als Ian Stannard en Gianni Moscon.

“Met de kasseirit in de Tour is het een goed excuus om dat Monument nog eens te rijden “, vertelde Thomas aan Cyclingnews. “Het is een wedstrijd waar ik van hou, net zoals de Ronde van Vlaanderen, maar dan zit ik nog op Tenerife. Het zal dus ook geen ideale voorbereiding zijn om Roubaix te rijden maar iedereen weet dat er daar altijd iets kan gebeuren, ik wil er gewoon bij zijn in de finale en Stannard en Moscon helpen. Ik kijk ernaar uit. Daarna zal ik Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Romandië, de Dauphiné en daarna de Tour de France rijden. Het zijn heel veel grote wedstrijden, ik ben er klaar voor.”

“Sky heeft me beloofd dat het me zal steunen”

Het moge duidelijk zijn: de Tour de France is meer dan ooit een doel voor Thomas. Eerder gaf hij al toe graag als kopman naar een paar grote rondes te willen trekken om te zien hoever hij kan komen. “Ik wil dat heel graag proberen voordat ik mijn fiets aan de haak hang”, klonk het.

Dat lijkt normaal in 2018 de Vuelta te zullen worden maar van de ploeg kreeg hij nu ook al de belofte een vrije rol te zullen hebben in Frankrijk. Maar veel zal afhangen van Chris Froome. Want zal de viervoudige Tourwinnaar zijn titel wel kunnen verdedigen? Door de hele salbutamol-affaire van in de Vuelta is het allesbehalve zeker dat Froome zijn ambitieuze plannen in 2018 ook zal (mogen) waarmaken. Froome start normaal in de Giro om daarna met de Tour voor dubbele winst te gaan in een historische dubbel. Maar door zijn puffertje lijkt zijn voorbereiding hoe dan ook verstoord en dreigt zelfs een schorsing van (maximaal) twee jaar.

Nu wil Geraint Thomas zich echter enkel concentreren op wat hij zelf in de hand heeft en de vrije rol waar hij al zeker van is: “Na de meeting met de ploeg was ik erg opgewonden: ze zeiden me dat als ik me sterker zou voelen, ze me zullen steunen. De tijd zal het uitwijzen, denk ik, maar ik ben enthousiast over de Tour en de wedstrijden in de aanloop daar naar toe.”

Interesse van andere ploegen

“Het is duidelijk dat Froome nog steeds als kopman in de Tour zal starten, maar omdat hij ook de Giro rijdt, zal ik misschien eerder de kans krijgen om er zelf voor te gaan”, was de 31-jarige Thomas eerder al duidelijk. “Ik wil in een zo goed mogelijke vorm zitten en optimaal profiteren van de situatie als die zich voordoet, want ik wil vol voor mezelf rijden.”

Thomas startte vorig jaar in de Giro als kopman van Sky naast Mikel Landa, maar moest de race vroegtijdig verlaten na een zware val. In de Tour reed hij vier dagen in het geel nadat hij de proloog won, tot Froome het kleinood van zijn luitenant overnam op La Planche des Belles Filles. Thomas stond nog tweede in de stand toen hij in de negende etappe de strijd moest staken na een val in de afdaling van de Col de la Biche.

Het contract van Thomas loopt af in 2018. Naar eigen zeggen behoort een vertrek tot de mogelijkheden. Hij gaf eerder al toe te zullen luisteren naar de voorstellen van andere ploegen, zoals onder meer Trek-Segafredo. Als hij dit jaar in de Tour bij Team Sky al zijn kans mag gaan als kopman, verandert dat de hele zaak natuurlijk.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.