Politie LoWaZoNe verliest door fusie Nevele en gaat nu samen met Aalter

Politie LoWaZoNe verliest door fusie Nevele en gaat nu samen met Aalter

De politiezone Aalter-Knesselare zal binnenkort haar wagenpark moeten delen met LoWaZo. Foto: mye

Waarschoot / Lovendegem / Zomergem / Aalter / Knesselare -

Door de fusie van Nevele met Deinze is er een probleem in de politiezone LoWaZoNe. Dus moeten de politieraden van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem op zoek naar een nieuwe partner. Die vonden ze in de politiezone Aalter, waardoor vanaf 1 januari 2019 de nieuwe politiezone Aalter-LoWaZo ontstaat.

“Een defusie is een unicum in België. Nog nooit eerder zijn politiezones deels uit elkaar gehaald en weer samengepuzzeld. Dat maakt de bouw van deze nieuwe politiezone Aalter-LoWaZo pionierswerk”, zei korpschef Geert Van Hoecke aan de gemeenteraad van Waarschoot. Daar werd hij uitgenodigd door burgemeester Kim Martens (CD&V) om antwoord te geven op één complexe vraag: hoe zal de politie er na de fusie uit zien?

Scheiding

“In zekere zin lijkt deze defusie op een scheiding”, zegt Van Hoecke. “We gaan als vrienden uit elkaar, maar Nevele leverde 30,35 procent financiële middelen in de LoWaZoNe. Daardoor nemen zij iets meer dan 30 procent middelen, mensen en materiaal mee naar hun nieuwe huwelijk met Deinze-Zulte. Kunnen we met drie verdergaan? Neen, dat is heel duur. Als je dezelfde dienstverlening wil garanderen, moet je een sterke partner zoeken. Maar we wilden na de scheiding de dienstverlening verstérken. Meer aandacht voor sociale politie en slachtofferhulp, meer wijkinspecteurs, preventie en inzetten op de analyse van computergegevens. Er blijven wijkposten in Lovendegem, Waarschoot en Zomergem. Dankzij ons nieuwe huwelijk zal Aalter 60 en Lievegem 40 procent van de kosten dragen. Ook daar zullen geld, personeel en materiaal gedeeld worden. Aalter zal zo het splinternieuwe wagenpark met ons delen.”

Tijdsdruk

“Uiteindelijk hebben we om een enkele eenvoudige redenen voor Aalter-Knesselare gekozen. Ten eerste wordt Aalter-LoWaZo een aansluitend en compact gebied, waardoor de politie snel ter plaatse kan zijn. Twee: de samenwerking met Aalter bestond al, bijvoorbeeld voor interventieploegen. Die mensen kennen elkaar. Drie: wij zijn een heel landelijke zone en die heeft andere klemtonen dan een eerder stedelijke zone als Deinze-Zulte.”

Maar de korpschef geeft toe dat er ook sprake was van tijdsdruk. “We konden samensmelten met zone Maldegem of Meetjesland-Centrum, maar we werken onder tijdsdruk en moesten een nieuwe politiezone stemmen voor eind 2018.”

Is dit dan de best mogelijke nieuwe politiezone? Waarschijnlijk. Waren er andere opties? Zeker. “Maar op korte termijn hebben we de best mogelijke keuze gemaakt, want we konden geen tijd verliezen door overleg met andere mogelijke partners.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio