Aantal woninginbraken in West-Vlaanderen in dalende lijn

Brugge / Torhout / Oostkamp / Beernem / Blankenberge / Zuienkerke / Bredene / De Haan -

Het aantal woninginbraken in West-Vlaanderen is vorig jaar met 13 procent gedaald. Voornaamste targets zijn woonhuizen waar het vaakst op vrijdag of zaterdag wordt ingebroken, meestal overdag.

In 2016 is het aantal woninginbraken in West-Vlaanderen gedaald met 13 procent, ofwel 432 minder inbraken ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de cijfers die Franky Demon (CD&V) opvroeg bij minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA). Voor 2017 zijn voorlopig enkel de cijfers van het eerste trimester bekend, maar ook daaruit blijkt een dalende trend.

Ook in onze regio kon zowat elke politiezone een daling voorleggen. Zo zag politiezone Het Houtsche (Beernem, Oostkamp, Zedelgem) een spectaculaire daling van 193 naar 134 inbraken. Kouter ging er lichtjes op vooruit met 116 inbraken, ten opzichte van 123 in 2015. Zo ook voor Damme/Knokke-Heist die van 142 naar 122 ging. Brugge daalde van 295 naar 279 en Blankenberge/Zuienkerke deed er ook wat van af: 56 naar 43. Bredene en De Haan behoren tot de beste van de klas en wisten het aantal inbraken bijna te halveren: 136 naar 69.

“Positief teken”

Voor heel West-Vlaanderen daalde het aantal inbraken met geweld met 33 procent. “Veiligheid in de buurt is belangrijk en deze evolutie is dan ook een positief teken”, zegt Franky Demon.

Redenen voor de daling zijn volgens hem duidelijk. “In de eerste plaats het effect van politiezones die extra inzetten op inbraken. Zo is er in veel zones een diefstalpreventieadviseur die gratis advies op maat geeft omtrent de zwakke punten van een woning.”

Ook de aanwezigheid van politie op straat blijft belangrijk voor het afschrikeffect. “Zeker in de donkere maanden zijn extra patrouilles in gevoelige wijken een must. 17 van de 19 West-Vlaamse politiezones hebben inbraken als prioritair thema opgenomen in het veiligheidsplan, en dat blijkt te lonen.”

Ook inwoners zelf spelen een actieve rol. “Mensen zijn alerter en melden verdachte zaken sneller aan de politie”, besluit Demon. “Buurtinformatienetwerken (BIN) zijn daarbij van grote waarde.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio