Met Latem en/of Nazareth? Als Vincent Van Peteghem burgemeester van De Pinte wordt, komt fusie ter sprake

Met Latem en/of Nazareth? Als Vincent Van Peteghem burgemeester van De Pinte wordt, komt fusie ter sprake

Federaal volksvertegenwoordiger Vincent Van Peteghem is bij de volgende gemeenteraadsverkiezing in De Pinte lijsttrekker voor CD&V. Foto: rr

Sint-Martens-Latem / De Pinte -

Als Vincent Van Peteghem (CD&V) de nieuwe burgemeester van De Pinte wordt, is de kans groot dat hij het fusiedebat naar zijn gemeente haalt. Tijdens een gespreksavond maakte hij zijn voorkeur voor een fusie met Sint-Martens-Latem en Nazareth alvast duidelijk.

Van Peteghem zei dat op een gespreksavond over fusies met professor Koenraad De Ceuninck. Zoals bekend, is zijn partij op Vlaams niveau gekant tegen verplichte fusies en vindt men het zeer belangrijk dat er een breed lokaal draagvlak is voor dergelijke beslissingen.

Van Peteghem pleit in eerste instantie voor een nog intensere samenwerking met de buurgemeenten van De Pinte. “Dan hebben we in ieder geval een alternatief mocht men ons op een dag een fusie willen opdringen, bijvoorbeeld met Gent.” Een dergelijke fusie ziet zijn partij echter niet zitten. “We hebben geen zin om de vijftiende deelgemeente van de grootstad te worden. We willen een toegankelijke en aanspreekbare dienstverlening houden.”

Ook Merelbeke komt volgens Vincent Van Peteghem minder in aanmerking voor een fusie. “De enige verbinding met Merelbeke loopt over de brug van Zwijnaarde.”

Van Peteghem denkt in de eerste plaats aan Nazareth en Latem. Met Nazareth zou het inwonersaantal iets meer dan verdubbelen, tot 22.000 inwoners. Op lange termijn is dat is wellicht nog niet voldoende. Daarom denkt CD&V ook aan Sint-Martens-Latem.

De politieke situatie in de drie gemeenten is vandaag echter totaal verschillend. In Nazareth leidt CD&V, in De Pinte zit die in de oppositie en in Latem levert de lokale partij Welzijn de burgemeester. Dat vergemakkelijkt eventuele gesprekken niet. “Ook de belastingvoeten in de drie gemeenten zijn totaal verschillend, dit is dus ook een serieuze uitdaging”, aldus Vincent.

Vincent Van Peteghem sluit niet uit dat ook Gavere zich zou kunnen aansluiten bij de drie gemeenten. “Dat zou een fusie geven binnen de grenzen van de huidige politiezone, maar de verbinding met Gavere is toch moeilijker”.

Een fusie met Nazareth zou overigens een hereniging zijn. Volgend jaar viert De Pinte de 150ste verjaardag van zijn onafhankelijkheid. Tot 1868 was de gemeente immers een deel van Nazareth.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio