Twijfels over strategie van Froome in dopingzaak: “Het risico is groter, langere schorsing dreigt”

Twijfels over strategie van Froome in dopingzaak: “Het risico is groter, langere schorsing dreigt”

Foto: BELGA

Het is niet zeker of Chris Froome volgend seizoen mag deelnemen aan de Ronde van Italië en de Tour de France. De Brit moet bewijzen dat zijn afwijkende test op Salbutamol in de voorbije Vuelta niet abnormaal was, maar dat kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben. Dat beweert de advocaat van Diego Ulissi.

LEES OOK: Ambitieuze Geraint Thomas start in Roubaix en is “erg opgewonden” na meeting met Team Sky

Rocco Taminelli sprak over de zaak-Froome met VeloNews en weet waarover hij het heeft. De Zwitser vertegenwoordigde Ulissi toen die in 2014 betrapt werd op een te hoge waarde aan Salbutamol, gelijkaardig aan die van Froome (1.920 nanogram tegen 2.000 nanogram). De Italiaanse klimmer, tegenwoordig bij UAE Team Emirates, werd toen voor negen maanden geschorst.

Ulissi onderging destijds testen om te kijken hoe zijn lichaam reageert op verschillende dosissen van het product tegen astma, een procedure die ook Froome mogelijk zal gebruiken voor zijn verdediging. Ulissi gaf uiteindelijk toe dat hij niet de intentie had om zijn prestaties te bevorderen en handelde uit nalatigheid. Zijn zaak werd op minder dan één jaar geregeld.

Twijfels over strategie van Froome in dopingzaak: “Het risico is groter, langere schorsing dreigt”
Diego Ulissi. Foto: Photo News

“Bewijzen is het moeilijkste”

“Ulissi was nalatig”, zegt Taminelli. “Maar hij wilde niet valsspelen. Hij kon uitleggen dat hij het middel nam voor zijn gezondheid en daarom kreeg hij slechts negen maanden schorsing. Froome probeert het op een andere manier. Men zegt dat hij de toelaatbare hoeveelheid nam maar dat zijn lichaam de Salbutamol niet uitstootte. Het risico van die aanpak is groter. Als hij faalt dit te bewijzen, kan hij twee jaar krijgen en bovendien zijn Vuelta-zege of bronzen WK-medaille verliezen.”

“Hij kan zijn verhaal gewoon niet meer veranderen”, stelt de Zwitserse advocaat. “Ze zeggen niet dat hij teveel gepakt heeft. Als dat toch het geval blijkt te zijn, moet de antidopingcommissie van de UCI mogelijk concluderen dat hij valsspeelde. In de zaak van Ulissi probeerden we het wetenschappelijk uit te leggen, maar dat was een onbegonnen zaak. Hij moet zijn stelling kunnen bewijzen en dat is het moeilijkste. Ook al heeft hij met Mike Morgan een van de beste advocaten ter wereld.”

LEES OOK: Armstrong springt in de bres voor Froome: “Het kwaad is al geschied, de Tour wordt verschrikkelijk voor hem”

LEES OOK: Tourbaas Christian Prudhomme wil “zo snel mogelijk antwoorden” na positieve dopingtest van Froome

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.