Ook in dit kinderdagverblijf doen baby’s hun dutje in de buitenlucht

Hierin legt het kinderdagverblijf de baby’s buiten te slapen. Foto: dvp

Zwalm -

In kinderdagverblijf Het Zwalmnest doen de baby’s hun middagdutje in de buitenlucht. Er zijn twee buitenbedjes. Wegens het succes zal dat aantal binnenkort verdubbeld worden.

In Scandinavië is het de normaalste zaak van de wereld om kinderen te laten slapen in de buitenlucht, ook bij vriestemperaturen. In Het Zwalmnest loopt sinds maart een proefproject met twee buitenbedjes voor baby’s vanaf zes maanden. “We laten de ouders de keuze”, licht verantwoordelijke Cynthia Hellebaut toe. “Eerst waren de meeste ouders nogal sceptisch, maar gaandeweg raakten ze overtuigd van de voordelen. De kindjes slapen rustiger en zijn meer uitgerust. Ook op hun weerstand heeft de buitenlucht een zeer positief effect. Bovendien past dit in onze overtuiging dat kinderen zo veel mogelijk moeten genieten van de buitenlucht.”

“Zeer enthousiast”

De bedjes zijn voorzien van een gaas waardoor insecten of andere dieren de kindjes niet kunnen lastigvallen. Bovendien kunnen ze maar aan een kant open en worden ze naar het raam gedraaid, zodat het personeel altijd een oogje in het zeil kan houden. “Alleen bij stormachtig weer, mist of extreme koude of warme temperaturen maken we er geen gebruik van”, zegt Cynthia. “De kleding van het kind wordt aangepast aan de weersomstandigheden. In de zomer zijn de kinderen licht gekleed, in de winter krijgen ze een dikke slaapzak met handschoenen en een muts.”

Het Zwalmnest is overtuigd van het project en bestelde twee extra buitenbedjes. Ook bij de ouders groeit de overtuiging van het nut van buiten slapen. “Onze Jakob was een slechte slaper in de crèche”, vertelt zijn mama. “Elke dag kwam hij doodmoe thuis en was hij de hele avond humeurig. Het was een onaangename situatie voor zowel de begeleidsters als voor ons. Toen werden er buitenbedjes aangekocht en veranderde de situatie plots. Onze Jakob sliep zo goed dat hij opnieuw een vrolijke baby was ’s avonds. Wij zijn dus zeer enthousiast over dit initiatief.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio