Hoeveel fijn stof hangt er in jouw straat? Hier kunnen inwoners het voortaan zelf uitzoeken

Dit heb je nodig om zelf een fijn stof meter te bouwen. Maarten Reyniers verdeelt ze op een eigen platform. Foto: jph en maarten reyniers

Leuven -

KMI-medewerker Maarten Reyniers lanceerde afgelopen weekend Leuvenair.be, een platform waarop je je eigen fijnstofsensor kunt bestellen en bouwen. Zo hoopt hij samen met de inwoners de luchtkwaliteit van Leuven in kaart te brengen.

Fijnstof, deeltjes die voornamelijk verspreid worden door autoverkeer en erg schadelijk zijn voor de longen, is al even een hot topic in Leuven. Omdat er slechts sporadisch metingen plaatsvinden, blijven Leuvenaars momenteel grotendeels in het ongewisse over de luchtkwaliteit van hun straat.

Daar komt nu verandering in door Maarten Reyniers, een Kesselaar en KMI-medewerker die vorig weekend Leuvenair.be lanceerde, een online platform waar je materiaal kunt bestellen om fijnstofmeters te bouwen. De resultaten komen op de site te staan en worden elke twee uur geüpdatet. Zo krijgen Leuvenaars een beeld op de luchtkwaliteit in hun straat op verschillende tijdstippen.

“Ik was al lang aan het uitkijken om fijnstofmetingen uit te voeren, maar de apparaatjes zijn allemaal nogal duur”, vertelt Maarten. Maar na even te zoeken op het internet, kwam hij uit op een project in Stuttgart waar computerspecialisten een goedkope manier gevonden hadden om fijnstof te meten. “Voor slechts 30, 35 euro kan je een fijnstofmeter in elkaar steken. Je hebt alleen maar een sensor nodig dat je dan aansluit op een minicomputertje met wifiverbinding. Het apparaatje moet je dan aansluiten op je stroom, buiten aan je huis hangen, en klaar is kees.”

In de hoop zijn project meer bekendheid te geven, contacteerde Maarten het burgerplatform Straten Vol Leuven dat meteen enthousiast was en met hem in zee wou gaan. Straten Vol Leuven doet aan sensibilisering voor het platform en betaalt de eerste 50 toestellen.

“Maar verandert er dan iets?”

Door oproepen via sociale media zijn er al vele buurtcomités die een toestel hebben aangevraagd, zoals die van de Brusselsestraat en de Geldenaaksebaan. De eerste 50 toestellen zijn al bijna allemaal gereserveerd.

“We hopen wel dat het iets zal veranderen”, klinkt het bij Wouter Florizoone van de actiegroep S.O.S. Tervuursepoort, die al enkele sensors besteld heeft.

“We vermoeden dat de resultaten niet echt positief gaan zijn. Dan is de vraag hoe de stad of het Vlaams Gewest, als het over gewestwegen gaat, ermee zullen omgaan. Gaan ze de resultaten valideren als zijnde wetenschappelijk onderbouwd? Gaan ze er effectief mee aan de slag gaan? We hebben met ons buurtcomité al vaak een duidelijk signaal gegeven dat er iets moet gebeuren. De fietssuggestiestroken op de Tervuursesteenweg waren slechts een lapmiddeltje”

Een toestel bestellen kan door te mailen naar ikdoemee@stratenvolleuven.be. In 2018, waarschijnlijk in februari, zullen er workshops plaatsvinden om mensen te helpen de toestelletjes in elkaar te steken.

Corrigeer

MEER NIEUWS