1.500 gratis feestmaaltijden voor kansarme Gentenaars: “Iedereen heeft recht op een fijne eindejaarsperiode”

1.500 gratis feestmaaltijden voor kansarme Gentenaars: “Iedereen heeft recht op een fijne eindejaarsperiode”

Foto: DVH

Gent -

1.500 kalkoenfilets met champignonsaus, evenveel porties aardappel­gratin en potjes chocomousse. In het vernieuwde Balenmagazijn in de Maïsstraat valt geen tijd te verliezen om de feestmaaltijden op tijd bij kansarme Gentenaars te krijgen. “Het moet in deze periode in élk huis feest zijn”, luidt het.

Met de bereidingen zijn ze zo goed als klaar. En dus moesten Rocky, Roxanne en hun collega’s gisteren vooral portioneren: plastic bakjes vullen met alle ingrediënten.

Vorig jaar konden Kras, Ateljee en Voedselondersteuning Gent (VOG) negenhonderd mensen een feestelijke maaltijd aanbieden. Dit jaar zijn dat er, vooral door de werking van de Gentse Rotary-afdelingen, al 1.500: allemaal mensen die geselecteerd worden door verschillende armoedeverenigingen. “Want in totaal zijn er in Gent zeker 10.000 mensen voor wie een warme maaltijd geen evidentie is”, zegt Johan Witters van Kras, de koepel van al die organisaties.

Samenwerken

“Overal in België zijn armoedeverenigingen en voedselbanken”, zegt Witters. “Maar onze ervaring leert ons dat ze nergens zo goed samenwerken als in Gent. Daardoor kunnen we mooie projecten als dit realiseren. Het VOG weet wie we kunnen helpen en voorziet in de middelen, Ateljee staat in voor de bereidingen en wij van Kras kunnen de mensen hun maaltijd overhandigen in een van onze verdeelpunten.”

Koen Decoodt van VOG: “Maar we willen er niet alleen zijn tijdens deze periode. Mensen hebben het hele jaar honger. Daarom financieren we ook maaltijdvouchers. In ruil daarvoor krijgen de mensen een maaltijd in een van de sociale restaurants van Ateljee. Vanaf 2018 kunnen ze ook worden gebruikt in eetcafé Toreke in de Vlotstraat en in wijkrestaurant ’t Oud Postje op de Meulesteedsesteenweg. Elke keer krijgen de mensen er soep, hoofdgerecht en water.”

Dessertje

Daar schuilt het verschil met de schotels die nu worden klaargemaakt. “Voor de eerste keer is er een dessertje”, zegt Witters. “En met kalkoen en gratin zorgen we ook voor een extra feestelijk hoofdgerecht. Het moet overal feest zijn, ook op de plaatsen waar dat niet evident is.”

Een pak mensen kreeg de maaltijd al voor de kerstdagen, de tweede groep krijgt die eerstdaags om nieuwjaar te vieren. “Dat we ze gratis geven, is een bewuste keuze”, zeggen de organisatoren. “We doen vaak acties met kleding en dan vragen we een minimumbedrag omdat we willen dat de mensen wat ze kopen met respect behandelen. Maar eten is een basisbehoefte. Daarop moet iedereen recht hebben.”

Behalve dit initiatief zijn er in Gent nog tal van initiatieven die ervoor zorgen dat het voor iedereen een fijne kerst en een feestelijke overgang is.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees