In cijfers: de explosieve groei van de Gentse bieren

In cijfers: de explosieve groei van de Gentse bieren

Foto: -

Gent - Gent heeft zich de voorbije jaren opnieuw op de bierkaart gezet. Er zijn vandaag minstens 64 verschillende Gentse bieren op de markt, waarvan er de laatste drie jaar alleen al veertig bij kwamen.

Vooraleerst: er bestaat geen eenzijdige definitie over wat 'Gents bier' is en wat niet. Er bestaat ook geen lijst met alle Gentse bieren. Deze oefening ambieert dan ook geen volledigheid. Er komen de hele tijd nieuwe bieren bij, er zijn eenmalige brouwsels...

Om toch een inschatting te kunnen maken van de explosieve groei van bieren in de stad rekenen we als 'Gents bier': bier gebrouwen in Gent, bier gebrouwen door Gentse brouwers, bier gebrouwen specifiek voor Gent of bier dat Gent gebruikt in haar naam of op haar label.

Uit de telling blijkt dat er tien jaar geleden ongeveer twaalf Gentse bieren op de marktwaren. Vandaag zijn het er minstens vierenzestig. De boom begon in 2009 met de oprichting van stadsbrouwerij Gruut. De laatste drie jaar gaat het echt vooruit in Gent en kwamen er veertig nieuwe bieren in de rekken.

Lang niet elk 'Gents bier' is echter gebrouwen in een echte brouwerij. Nogal wat Gentse bieren worden gebrouwen door of voor Gentenaars, maar in brouwerijen buiten de stad. Zo bracht 'brouwerij' Gentse Traditie in 2015 in één beweging twaalf nieuwe bieren op de markt, vernoemd naar Gent, maar gebrouwen in De Proefbrouwerij in Lochristi of Contreras in Gavere.

Enkel stadsbrouwerij Gruut brouwt kleine volumes binnen de Gentse stadsmuren. In de rand van de stad en de buurgemeenten wordt er echter wel volop gebrouwen op grotere schaal.

Wij telden 64 'Gentse bieren'. Hoeveel ervan heeft u al geproefd? Ontdek ze allemaal via deze link.

Dit artikel kwamt tot stand in een opdracht voor journalistiekstudenten van Arteveldehogeschool in samenwerking met de redactie van De Gentenaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio