En daar is Ricco weer: ijsjes draaien en terug koersen in 2023

En daar is Ricco weer: ijsjes draaien en terug koersen in 2023

Riccardo Ricco. Foto: imago sportfotodienst

Hij leeft nog, Riccardo Ricco. Eén van de meest besproken dopingzondaars zit momenteel een twaalfjarige (!!) dopingschorsing uit. In 2023 mag hij terug in competitie uitkomen. “Ik zal dan veertig jaar oud zijn maar zie het nog wel zitten”, spreekt ‘Il Cobra’ bij La Gazzetta dello Sport.

Riccardo Ricco woont tegenwoordig met zijn echtgenote Melisa op het Spaanse eiland Tenerife waar hij ijscrème maakt en verkoopt. “Altijd welkom in El Choco Logo in El Palmar, de zaak die ik zelf heb geopend. Ik maak ook ijsjes voor honden. De zaken gaan goed, in Spanje laten ze me werken, het klimaat is fantastisch. Ik hou van mijn job maar niet zoals ik vroeger van de fiets hield en nog altijd houd. Als ik fiets, dan is mijn hoofd bevrijd. Naar wedstrijden kijk ik zelden. Ik zie wel dat er nog altijd even hard wordt gereden. Valverde is nog altijd één van de sterksten, Aru staat me aan en de persoonlijkheid van Sagan is een zegen voor de sport.”

Als het van hem afhangt, zullen ze in 2023 opnieuw met Riccardo Ricco rekening moeten houden. “Ik kom terug om te koersen”, klinkt het. “In 2023 zal ik veertig jaar oud zijn, niet te oud om nog competitief te zijn. Vind ik geen ploeg, dan maak ik er zelf één. Ik wil terug een rugnummer opspelden om rust te vinden.”

Doping! Ricco blijft voor controverse zorgen als het thema ter sprake komt. “Ik weet niet of het peloton momenteel zuiver is. Daarvoor sta ik er te ver af. Maar ik blijf erbij dat een Tour rijden op water en brood schadelijker is voor de gezondheid dan onder gecontroleerd dopinggebruik. Ik geef ook de voorkeur aan chemische doping boven gemotoriseerde doping. Als er motoren aan te pas komen, gaat het niet meer over wielrennen. Maar ik besef ook dat doping mij bijna het leven heeft gekost toen een bloedtransfusie bijna fout liep. Het ging zo snel dat ik niet eens de tijd had om schrik te hebben voor de dood.”

Dat was een andere Ricco, klinkt het. “Ik was jong, leefde zonder remmen, kon elk moment ontploffen. Ik heb nooit iemand aan mijn zijde gehad om mij de weg te tonen. Toegegeven, het was ook niet makkelijk om aan mijn zijde te leven. Ik wist niet hoe ik de zaken moest aanpakken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ivan Basso die de media perfect wist te bespelen. Ach, voor de wielerwereld ben ik als de pest. Maar we weten hoe hypocriet de wielerwereld kan zijn.”

Corrigeer