Na 15 jaar discussies en stenen die uit de muur vallen zijn plannen om kerk te restaureren eindelijk rond

De Sint-Martinuskerk ligt er vandaag maar troosteloos bij. Foto: fg

Lubbeek -

Bijna vijftien jaar heeft het geduurd. Maar er is eindelijk schot in de zaak gekomen in het dossier kwam rond de restauratie van de Sint-Martinuskerk van Lubbeek. Als alles volgens plan verloopt, moet een aannemer in de loop van volgend jaar met de werken beginnen. Vooral de kerkklok is dringend aan vernieuwing toe.

De kerk van Sint-Martinus is in zeer slechte staat. Zowel binnenin al aan de buitenkant is er veel werk nodig.

Ook de veiligheid van de kerkgangers moet opnieuw verzekerd kunnen worden. Enkele jaren geleden nog moesten in de kerk zeilen gespannen worden om de kerkgangers te beschermen tegen afbrokkelende stenen. Burgemeester Theo Francken (N-VA) hoopt dat de kerk op het plein opnieuw de uitstraling krijgt die ze verdient en verwees daarbij naar de opgesmukte kerk van Linden. Voor hem is de restauratie van de compleet defecte en beschadigde torenklok prioritair.

Lange adem

De restauratie van de kerk van Sint-Martinus wordt een werk van lange adem waarvoor zowel de kerkfabriek als de gemeente diep in de beugel moeten tasten. Gelukkig krijgt de gemeente een subsidie van de Vlaamse Overheid. Voor raadslid en ex-burgemeester Freddy Vranckx (Open VLD) is het onbegrijpelijk dat dit dossier al vijftien jaar aansleept. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de kerkfabriek en de architect die het dossier zo lang lieten voortkabbelen.

De lijst van de herstellingen is lang. Het dakhout moet hersteld worden, de natuurleien zijn aan vervanging toe en de afvoerpijpen worden vernieuwd. Daarnaast wordt ook de houten plafondstructuur versterkt om de kerk droog te houden. De gevels krijgen een stoomreiniging, het baksteenparament moet worden verhard en alle gevels moeten worden gevoegd. Tenslotte is er de restauratie van de buitenschrijnwerkerij en het glas in het loodwerk van de ramen voorzien. Binnen in het gebouw worden de toegang naar de toren en de traptoren vernieuwd. De stookplaats moet heringericht worden en er komt een sanitair gedeelte. De installatie van gas- en branddetectoren komt er en op de zolder van de kerk komt er een nieuwe elektrische installatie.

Nieuwe kasseien

Niet alleen binnen en aan het kerkgebouw wordt er gewerkt, ook de rioleringen van de kerk moeten vernieuwd worden. Tenslotte krijgt de kerk een nieuw omgevingszicht met de aanleg van een nieuwe kerkhofmuur, het herstel van de buitentrappen en nieuwe kasseien rond de kerk.

De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op 1.509.181 euro. 80 procent van de werken wordt gesubsidieerd. De kerkfabriek zal via een lening 300.000 euro inbrengen en de gemeente en de kerkraad dragen de rest.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio