GETEST. De beste smartphone op de markt en zijn budgetvriendelijke broertje

GETEST. De beste smartphone op de markt en zijn budgetvriendelijke broertje

De Huawei Mate 10 Pro Foto: Huawei

De Huawei Mate 10 Pro wordt onder kenners wel eens liefkozend de beste smartphone van het jaar genoemd. Een oordeel dat we nauwelijks kunnen weerleggen na onze eigen proeftijd met het toestel. Voor de minder veeleisende gebruiker lanceerde Huawei ook de Lite-versie, en hoewel die merkbaar moet onderdoen voor zijn grote broer, levert die naar goede gewoonte bij Huawei meer dan genoeg waar voor zijn geld.

Er valt bitter weinig aan te merken op de Huawei Mate 10 Pro. Voor het prijskaartje van 800 euro krijg je zowat de beste batterijduur op de markt, een steengoede dubbele camera en design dat alles in huis heeft wat een premiumtoestel moet hebben.

Dat het ingebouwde geheugen van 128 GB niet uitbreidbaar is, zou je als een minpunt kunnen zien. Maar met 128 GB kom je ook wel weer een eind, dus tenzij je werkelijk je hele muziekcollectie wil opslaan op je smartphone, kom je er wellicht niet mee in de problemen.

De dubbele camera met Leica-lenzen levert ook prachtige foto’s af en in tegenstelling tot Samsung of Apple doet Huawei dat niet (enkel) met vernuftige software. Dat het toestel met zijn speciale chip voor artificiële intelligentie herkent wat je probeert te fotograferen is soms leuk, maar maakt je foto’s niet merkbaar beter. De kwaliteit van deze camera komt vooral uit de hardware.

Die artificiële intelligentie zou een van de voornaamste kwaliteiten van deze telefoon moeten zijn. Voorlopig merk je daar echter niet al te veel van, voornamelijk omdat nog maar weinig apps of software ontwikkeld worden met AI in gedachten.

De grootste pluspunten van deze telefoon? De camera, die zelfs bij weinig licht nog steeds uitermate goeie foto’s aflevert, en de batterij die met 4.000 mAh makkelijk het einde van de dag, de avond en bij wat minder intensief gebruik zelfs de volgende ochtend nog haalt.

Huawei Mate 10 Lite

De Huawei Mate 10 Lite werd meteen naast de Pro-versie gelanceerd en is met 350 euro minder dan half zo duur. De Lite-versie moet het stellen met een iets fletser LCD-scherm, waar de Pro een OLED-scherm heeft dat de kleuren werkelijk doet knallen. Ook de batterij is net iets minder krachtig dan bij de grote broer en dat merk je. Hij haalt het einde van de dag nog wel, en een stuk in de avond ook, maar dit is geen telefoon waar je anderhalve dag op kan blijven rekenen zonder op te laden.

Dat de Lite het ook met een iets oudere versie van Android moet stellen dan zijn tegenhanger, merkten we soms bij het wisselen tussen apps, waarbij de smartphone af en toe blokkeerde. Ook de camera doet het hier een pak minder goed, vooral bij weinig licht. Waar we met de Pro nog scherpe foto’s maakten bij schemerlicht, krijg je bij de Lite een korrelig beeld te zien dat naar onze mening nipt moet onderdoen voor andere toestellen in zijn prijsklasse.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees