Deze schepen doet zijn bevoegdheid alle eer aan: hij fietst 1.000 kilometer in vier dagen voor overleden vriend

Deze schepen doet zijn bevoegdheid alle eer aan: hij fietst 1.000 kilometer in vier dagen voor overleden vriend

Michaël Vannieuwenhuyze doet zijn bevoegdheid als schepen van Sport alle eer aan door in zijn eentje 1.000 kilometer te fietsen. Foto: loh

Harelbeke -

Schepen van Sport Michaël Vannieuwenhuyze begint 2018 met een zeer sportieve uitdaging. In mei fietst hij 1.000 kilometer in vier dagen tijd. Zo brengt hij een eerbetoon aan een vriend die overleed aan kanker. “En aan alle Harelbekenaren die vechten tegen de ziekte.”

Terwijl de 1.000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker normaal door een team van acht mensen gefietst wordt, doet Harelbeeks schepen van Sport Michaël Vannieuwenhuyze (Open VLD) dat in mei dit jaar in zijn eentje. “Toen ik drie jaar geleden probeerde de 1.000 kilometer naar Harelbeke te halen, heb ik gezworen dat ik de 1.000 kilometer alleen zou fietsen. Dit jaar is Harelbeke gaststad en hou ik me aan mijn woord”, zegt Vannieuwenhuyze.

Machteloos

Zijn fietstocht is een eerbetoon aan Michiel Vandenberghe, de 20-jarige zoon van vrienden van Vannieuwenhuyze. De zoon van Veerle Debaets en stiefzoon van Filip Vanwijnsberghe verloor in 2010 de strijd tegen leukemie en darmkanker. “Veerle en Filip zijn goede vrienden van me. In de periode dat Michiel ziek was, wou ik hen helpen maar ik kon niets doen. Ik voelde me zo machteloos. Ik heb toen gezegd dat ik ooit iets zou doen voor de mensen die strijden tegen kanker. Toen ik een zestal jaar geleden de fietstocht tegen kanker ontdekte, nam ik meteen deel, samen met vrienden en collega's. Dit project vormt daar een hoogtepunt van.”

Als triatleet is Vannieuwenhuyze goed getraind. “Maar ik heb op één dag nog nooit meer dan 160 kilometer gefietst. Nu moet ik plots vier dagen na elkaar 250 kilometer fietsen, dat is niet te onderschatten”, zegt Vannieuwenhuyze. Dus start hij later deze maand met trainen. “Nu loop en mountainbike ik, vanaf midden januari wil ik twee grote fietstochten per week afleggen.”

5.000 euro inzamelen

Wat alles nog drukker maakt, is dat Vannieuwenhuyze ook 5.000 euro moet inzamelen om te mogen starten. Dat geld gaat naar Kom Op Tegen Kanker. Dat hij fietst in zijn eentje, betekent echter niet dat hij er alleen voor staat. “Recent vond in De Gilde een marathondag plaats, war 2.555 euro werd ingezameld en vrienden van FC 't Damberd uit Bavikhove veilen sporttruitjes. Zelf verkoop ik pannenkoeken en organiseer ik op 17 maart een fuif in 't Sas. Dat alles moet ervoor zorgen dat ik de 5.000 euro binnen haal.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees