Geert is het kotsbeu: al 20 jaar pompt hij tot 40.000 liter per dag uit zijn tuin en kelder

Geert is het kotsbeu: al 20 jaar pompt hij tot 40.000 liter per dag uit zijn tuin en kelder

Foto: PHK

Kortrijk -

Het Kortrijkse Albertpark is de luis in de pels van de Kortrijkse Leieboorden. Het park ondervindt al twintig jaar zware gevolgen van de Leiewerken. Een oplossing komt er maar niet. En in nat weer, zoals nu, hebben ze het daar geweten. Bewoners trekken naar de rechter.

Help, mijn woning verzuipt! Op Nieuwjaar kwam er een dringende oproep om hulp. De dompelpomp in de woning van Geert Vandepitte in het Albertpark was stuk. En zijn kelder dreigde onder te lopen. Sinds jaar en dag pompt de Kortrijkzaan vele duizenden liters water weg. Andere bewoners in het Albertpark hebben eveneens ondergelopen tuinen. Acht van hen schreven nu een brief naar De Waterweg, het vroegere Waterwegen & Zeekanaal, dat de Leiewerken in Kortrijk uitvoerde. De bewoners stellen dat de toestand ernstig is. Er wordt door de stad Kortrijk eveneens ongeduldig gewezen richting Waterwegen & Zeekanaal, maar daar heeft Vandepitte geen boodschap meer aan.

Lastpost

“Ben ik het cynisch als ik zeg dat ons geduld verwaterd is? In het Albertpark zakte tijdens de ultradroge zomer het grondwaterpeil met moeite tot onder het maaiveld. Onze gerechtsdeskundige heeft vastgesteld dat er een drainage moet komen. Maar gezien de enorme debieten is er meer aan de hand. Sommige rechtszaken lopen tien jaar. En ondertussen nemen de problemen alleen maar toe.”

“Twintig jaar na de Leiewerken is de overheid er nog niet in geslaagd, of wil ze er niet in slagen, om de waterstromen van het hinterland van de Diksmuidekaai op een deftige manier in de nieuwe collectoren en in de Leie te krijgen. Wij hebben de oplossing, er is een schets. Het zal geld kosten, maar er gebeurt niets. We krijgen expertises en tegenexpertises. En na al die jaren word je zelfs als een lastpost ervaren.”

Dramatisch

De maatregelen die de bewoners zelf nemen, zijn allemaal ontoereikend geworden. “Heeft een drainage zin”, vraagt Vandepitte zich af. “Sinds midden 2015 kunnen de tuinen en de sportvelden van het Guldensporencollege plots geen regenwater meer bufferen. Eigenaardig toch. Wat de laatste 2,5 jaar duidelijk is geworden? Dat er een groot probleem bestaat in verband met de waterstromen van de scholencampus. Blijkbaar geraken die om een of andere reden niet of niet meer in de richting van de collectoren van de Diksmuidekaai en de Leie. En dus belanden die massa's water via de bodem en via het oude defecte rioolstelsel in de lager gelegen tuinen en kelders van het Albertpark. Bij de minste regendruppel is de situatie hier dramatisch. Ik pomp op piekdagen 40.000 liter voor een af te voeren oppervlakte van 150 vierkante meter. En dan is het hopen dat de pomp niet begeeft.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees