Dit zit allemaal in de ‘overlevingsrugzakken’ voor daklozen

Dit zit allemaal in de ‘overlevingsrugzakken’ voor daklozen

Rita De Maeght en Olivier Vanden Avont delen rugzakken uit aan Brusselse daklozen. Foto: amgAmaury Michaux

Brussel -

De vzw Een Hart Voor Elkaar deelt sinds enkele weken overlevingsrugzakken uit aan de Brusselse daklozen. Die hebben zo'n succes dat de organisatie heeft beslist om een nieuwe lading samen te stellen.

De vzw Een Hart Voor Elkaar stond drie jaar lang iedere vrijdagavond aan het Noordstation om er voedsel uit te delen aan daklozen en migranten. Sinds dit jaar beslisten ze echter om hun werkwijze te veranderen.

“We merkten het laatste jaar dat daklozen en migranten steeds minder nood hebben aan vers eten. Heel wat andere hulporganisaties hebben iedere dag voedselbedelingen en ook aan het Noordstation deelden heel wat vrijwilligers op verschillende tijdstippen voedsel uit”, vertelt Olivier Vanden Avont, voorzitter van de vzw Een Hart Voor Elkaar.

Minder contact

“Daardoor werd voedsel weggesmeten, waren de contacten minder en werd ons werk minder nuttig. In de zomerperiode hebben we daarom gekeken waar de nood het hoogst in is.”

De vzw besloot uiteindelijk om overlevingsrugzakken samen te stellen. “We hebben in eerste instantie rugzakken van 40 liter aangekocht in de Decathlon. Daar hebben we dan een matje, een deken, sokken, een onderbroek, een wintertrui en een regenjas ingestoken.”

Zelgemaakte muts

“Ook een zelfgemaakte muts en sjaal, een zaklamp en een toilettas met onder andere een tandenborstel en tandpasta zitten in de rugzak. Aan deze zaken kan een daklozen veel moeilijker geraken, terwijl eten helemaal geen probleem is. Mensen zijn dan ook enorm dankbaar als ze zo'n rugzak krijgen.”

Volgens vrijwilliger Rita De Maeght is hierdoor ook het menselijk contact met de daklozen teruggekomen.

“Het laatste jaar merkten we dat de persoonlijke babbel met de daklozen aan het verdwijnen was. Nu we deze rugzakken op verschillende plaatsen in de stad uitdelen, is dat aspect weer helemaal terug.”

Isolement

En die babbel is waar deze personen dikwijls het meeste nood aan hebben, omdat veel mensen in isolement leven. “De vrijwilligers geeft dit ook een beter gevoel dan enkel eten uitdelen.”

Omdat de rugzakken zo'n succes zijn, heeft de vzw besloten een nieuwe lading aan te kopen. “Onze eerste 150 exemplaren zijn bijna allemaal de deur uit. Onze werking duurt tot eind maart, dus een nieuwe lading samenstellen was noodzakelijk.”

“Dankzij een bijdrage van bpost en pastoor Dirk Vannetelbosch, die geld ingezameld heeft, hebben we dat kunnen doen. Een rugzak met alles erin kost ons namelijk 42 euro. Maar als we zien hoe gelukkig de mensen ermee zijn, dan is dat iedere cent waard”, besluit Vanden Avont.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees