Laatste café van het dorp dreigt te verdwijnen door ruzie tussen bazin en biersteker

Zemst -

Door een aanslepend geschil met haar biersteker dreigt Rita Verdickt haar café Van Noyen in de Hoogstraat te moeten sluiten. Daarmee verdwijnt dan het laatste dorpscafé uit Zemst-centrum.

Geen uitbundige eindejaarsviering maar eerder een bedrukte begrafenisstemming in café Van Noyen, waar Rita haar laatste vat gestoken heeft en haar trouwe klanten verder met flesjesbier bedient.

“Ik kan elk moment op straat gezet worden en ben het hier al wat aan het leegmaken”, zegt ze gelaten. “Mijn huurcontract is ontbonden en ik kan de betekening ieder moment krijgen. Nadat ik eerdere geschillen tegen mijn bierhandelaar tot driemaal toe voor de rechtbank had gewonnen, heeft een rechter nu beslist dat ik ongelijk heb en wellicht uitgezet word. Ik heb de kracht en het geld niet meer om dat aan te vechten.”

Overhoop

Rita ligt al jaren overhoop met haar drankenleverancier. “Tien jaar geleden overleed de vorige bierhandelaar. Sindsdien werd ik verplicht dranken af te nemen van een nieuwe leverancier, die het café aan mij onderverhuurt. Dat liep meteen goed mis. De huur schoot steil omhoog van 580 euro naar 987 euro, de dranken werden duurder en ik moest van brouwerij veranderen met een opgelegde volume-afname die ik nooit verkocht kreeg.”

Ze trok met haar klachten naar de rechtbank. “Ik kreeg er gelijk maar nu ziet een rechter dat anders, waardoor ik bijna zeker uit het café gezet word. Om mijn café dood te knijpen probeert de biersteker mij ook droog te zetten. Als ik opbel met een bestelling geeft hij ‘onbereikbaar’ waardoor ik elders dranken moet kopen om mijn trouwe klanten te kunnen bedienen.”

Nostalgie

En die trouwe klanten weten waarvoor ze graag naar Rita's café komen. “Voor de babbel met de bazin en voor de nostalgie die het interieur hier nog ademt”, zeggen Wim en Erik uit O.L.V Waver. “We hopen allemaal dat dit goed komt en het laatste echte dorpscafé in Zemst geen stille dood sterft.”

Drankenhandelaar Luc Laeremans, die café Van Noyen aan Rita onderverhuurt, reageert op de aantijgingen: “De rechtszaak gaat over 15.000 euro achterstallige huur en sleept al 4 jaar aan. De caféhoudster beweert dat ze die betaald heeft. Een minnelijke schikking met haar bleek niet mogelijk. Er is nu een vonnis van het Hof van Cassatie en dat betekent wellicht het einde. Een klant verliezen vind ik helemaal niet prettig maar gemaakte afspraken moeten serieus genomen worden.”

Onzekerheid

Rita, die op tweede kerstdag 56 werd, houdt al 22 jaar het café open. Ze stamt uit een familie van caféhouders in Ramsdonk, Mechelen en Hombeek. Toen het met café Van Noyen bergaf ging, zorgde haar komst voor een heropleving. “Ik zou graag verder doen”, zegt ze, “maar met goede en duidelijke condities. De onzekerheid waarin ik nu leef houdt mij al nachten wakker. Ik wil graag duidelijkheid.” Voor haar man Rikske is de maat vol. Hij heeft er genoeg van en ziet de toekomst somber in. Als het echt tot een sluiting komt moeten Rita en Rik op zoek naar een woonst en een nieuw inkomen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees