Hier daalt de werkloosheid zo snel dat bedrijven geen nieuwe werknemers meer vinden

Maldegem -

In vergelijking met november 2016 waren er eind vorig jaar tien procent minder werklozen in Maldegem. Daarmee doet de arbeidsmarkt in de gemeente het beter dan het Oost-Vlaamse en zelfs het Vlaamse gemiddelde. Maar de kleiner wordende groep werkzoekers brengt bedrijven ook in de moeilijkheden.

In november 2017 waren er 513 werkzoekenden in Maldegem en dat is 10,3 procent minder dan vorig jaar. De dalende tendens is in alle Vlaamse provincies te zien is, waardoor de gemiddelde Vlaamse werkloosheidgraad met 6,5 procent zakt. In Oost-Vlaanderen daalde het aantal werkzoekenden met 6,8 procent. Alleen Limburg doet het beter met een indrukwekkende 12 procent. Maldegem is opvallend sterker dan het Oost-Vlaamse gemiddelde.

Inspanningen van bedrijven hebben resultaat

“De cijfers tonen aan dat er opnieuw vooruitgang geboekt wordt. Dat onze gemeente het goed doet betekent dat de inspanningen van ondernemingen en bedrijven resultaat hebben”, zegt schepen van tewerkstelling Valerie Taeldeman. “In Maldegem heerst een investeringsklimaat waardoor het vertrouwen stijgt om bijkomende arbeidskrachten aan te werven.”

“Wij hebben in 2017 maar liefst 60 vacatures ingevuld”, bevestigt Sofie Debouck, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij Verstraete IML, één van de grote werkgevers in Maldegem.

“Maar daar staan 40 jobs tegenover die nog niet zijn ingevuld. Het wordt steeds moeilijker om goede mensen te vinden.”

“Enerzijds wordt de groep werkzoekenden kleiner, waardoor we op zoek gaan naar mensen die al een job hebben, maar willen veranderen om bij ons te komen”, klinkt het verder. “Anderzijds zijn we in Maldegem met een aantal bedrijven op zoek naar identiek dezelfde profielen. We vissen allemaal in een steeds kleiner wordende vijver en de laatste vacatures invullen wordt met de dag complexer. Er komt een moment dat onze groei erdoor afgeremd zal worden. Vandaar dat veel bedrijven nu inzetten op communicatie en werving. Het volstaat als werkgever niet meer een vacature in de krant te plaatsen en af te wachten tot de kandidaten je opbellen.”

En wie zijn de 513 werkzoekende Maldegemnaars dan. In november waren het 272 mannen en 241 vrouwen, waarvan er 91 jonger zijn dan 25, 222 tussen de 25 en 50 jaar oud zijn. Een groep van 200 werkzoekenden is 50 of ouder.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees