Buurt vreest wateroverlast en dat is volgens hen de schuld van 80.000 slachtkuikens

Buurt vreest wateroverlast en dat is volgens hen de schuld van 80.000 slachtkuikens

De buurt rond de Spinhoutstraat kampt bij hevige, aanhoudende regen nu al vaak met wateroverlast. De buren vrezen meer dan dat als het bedrijf er komt. Foto: cte

Zomergem -

Een kippenkwekerij voor 80.000 slachtkuikens heeft een milieu- en bouwvergunning op zak. De buren rekenen op Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) om het bedrijf tegen te houden. Ze lieten daarom de recente wateroverlast vaststellen door een gerechtsdeurwaarder. “Als er nog veel beton bijkomt, zullen nog meer straten blank staan”, klinkt het.

Een bedrijf uit Sinaai wil in de Spinhoutstraat, op de grens van Zomergem met Hansbeke, een woning, loods en twee stallen voor 80.000 slachtkuikens bouwen. Het kreeg daarvoor een milieu- en stedenbouwkundige vergunning van de Oost-Vlaamse provinciebestuur.

Het buurtcomité Liever Open Ruimte, dat bewoners van de Spinhoutstraat, de Rostraat en de Haagstraat verenigt, gaat samen met het gemeentebestuur van Zomergem in beroep tegen die beslissing. Met de recente wateroverlast gooien de klagers nu een extra argument in de strijd om de minister te overtuigen de milieuvergunning in beroep te vernietigen. De buren lieten die wateroverlast door een gerechtsdeurwaarder vaststellen,

Grote buffer

“Dit gebied heeft geregeld te kampen met wateroverlast”, zegt Wim La Fontaine, woordvoerder van Liever Open Ruimte. “Af en toe staan straten blank, maar gelukkig was er altijd een voldoende grote buffer om dat op te vangen. Elke aantasting van die buffer kan grotere overlast veroorzaken”, luidt het. “En dat is precies dit bedrijf, met bijkomende beton en verharding, zal doen.”

Betonstop

“Dat het provinciebestuur de milieuvergunning goedkeurt, tegen het negatieve advies van haar eigen milieuvergunningscommissie in, heeft ons erg verwonderd”, vertelt La Fontaine nog. “We hopen dat minister Schauvliege een beslissing neemt die aansluit bij de visie die ze zelf heeft ontwikkeld: eentje waarin de betonstop, inbreiding én het behalen van klimaatdoelstellingen centraal staat.”

Moet de minister in beroep oordelen over de milieuvergunning, dan is het de Raad voor Vergunningsbetwistingen die over de stedenbouwkundige vergunning moet beslissen. “Dat hier een industrieel bedrijf kan komen, is gewoon ondenkbaar”, vindt de woordvoerder van het actiecomité nog.

Open landschap

“Het steeds schaarser wordende open landschap, met afwisseling van weilanden, akkerland en wilgenkanten, dreigt te verdwijnen door de massale opkomst van gigantische industriële kwekerijen. En dat terwijl er zo veel leegstaande landbouwbedrijven zouden kunnen worden aangepast, zodat er geen extra open ruimte moet worden aangesneden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees