Solidariteitsactie voor slachtoffers kraanramp rekent op vrijgevigheid van ramptoeristen

Solidariteitsactie voor slachtoffers kraanramp rekent op vrijgevigheid van ramptoeristen

De bewoners mochten persoonlijke spullen ophalen, maar lijden door het ongeval nog veel schade. Foto: Simon Mouton

Nieuwpoort -

Om de slachtoffers van de kraanramp in Nieuwpoort te steunen, heeft schepen Bert Gunst (CD&V) een actie opgezet. “Ik vond het onze morele plicht om iets te doen voor de mensen van De Mosselbank.”

Op woensdagavond 27 december blies een zware stormwind een torenkraan omver. Het gevaarte kwam op het appartementsgebouw De Mosselbank in de Franslaan terecht. Een vrouw van 73 jaar liet daarbij het leven. Ee vielen ook vier gewonden. De kraan beschadigde zes appartementen op de bovenste drie verdiepingen van een flatgebouw en raakte ook het dakappartement van het aanpalende gebouw. Het gevaarte viel ten slotte neer op drie auto's.

‘Actie Nieuwpoort 27-12’ heet het initiatief dat Bert Gunst op het getouw zet om de slachtoffers van de ramp financiële steun te geven. “Die slachtoffers zullen heel wat betalingen moeten doen, onder meer voor herstellingen en misschien ook voor een ander onderkomen”, zegt Bert Gunst. “Het is onze morele plicht om hen te helpen. Ik reken onder meer op de winkels en de horecazaken om een duit in het zakje te doen. Ik stel voor dat ze een spaarpot op de toonbank zetten en hoop dat er veel klanten zijn die daar wat in stoppen. Ik heb vastgesteld dat er een enorme massa volk naar het ongeval is komen kijken. Hopelijk willen diezelfde mensen de slachtoffers nu ook een duwtje in de rug geven. De handelszaken kunnen een affiche uithangen met een rekeningnummer waarop de mensen een bedrag kunnen storten.”

Solidariteitsmaand

“De ramp eiste een grote tol van zowel inwoners als bewoners van tweede verblijven. Het is de start van een lange herstelperiode, na het verlies van persoonlijke goederen en vele kosten. Het verlies van een partner is uiteraard het ergste wat je kan overkomen. De materiële schade zal uiteindelijk wel worden terugbetaald door de verzekering”, aldus Bert Gunst.

“Hoeveel de actie zal opbrengen, is moeilijk te voorspelen. Met zo'n 3.000 euro zou ik al blij zijn. Al wat meer is, is natuurlijk nog beter. De actie duurt tot eind januari. Dan zullen we met de syndicus van het gebouw en de slachtoffers rond de tafel zitten en zien wie wat krijgt.”

Volgens de schepen van Toerisme zijn veel van de slachtoffers bewoners van een tweede verblijf en zijn die inmiddels naar hun thuisadres in het binnenland teruggekeerd. De meeste getroffen inwoners verblijven bij familie. “Ik roep meteen de koopjesmaand uit tot solidariteitsmaand”, aldus nog Bert Gunst.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees