Bekende slager heeft geen zin om drie illegale parkeerplaatsen op te breken

De slagerij creëerde in de Sint-Bernadettestraat drie illegale parkeerplaatsen en wordt daarvoor nu voor de rechtbank gedaagd. Foto: Foto’s David Van Hecke

Sint-Amandsberg / Gent -

Het Gentse parket eist dat slagerij Van de Velde-Van Tomme in de Hogeweg drie illegale parkeerplaatsen afbreekt. De slager wil dat niet omdat er in de buurt al zo weinig parkeerplaatsen zijn.

Niet alleen in het stadscentrum kampen zelfstandigen met parkeerproblemen. Ook in de rand van de stad doet dat fenomeen zich voor. Zoals bij de bekende slagerij en traiteur Van de Velde-Van Tomme, op de hoek van de Hogeweg en de Sint-Bernadettestraat in Sint-Amandsberg. Daarom bouwden de uitbaters enkele jaren geleden 50 meter verderop, in de Sint-Bernadettestraat, in de voortuin van een appartementsgebouw waar ze eigenaar van zijn, vijf parkeerplaatsen. Dat terwijl voor slechts twee parkeerplaatsen een vergunning was uitgereikt.

Omdat de slager en zijn vrouw ook na verschillende waarschuwingen weigerden de situatie aan de vergunning aan te passen, bracht het parket de zaak gisteren voor de correctionele rechtbank. Daar eiste het openbaar ministerie behalve een boete van 18.000 euro ook dat de drie illegale parkeerplaatsen zo snel mogelijk worden opgebroken.

“Te druk”

De slagersfamilie daagde ondanks de uitdrukkelijke vraag van de rechtbank niet op – “het zijn te drukke tijden in onze winkel” – en bekende dan maar via haar advocaat schuld in deze zaak. Maar in het normaliseren van de situatie hebben Van de Velde en Van Tomme weinig zin.

Eerst zei hun advocaat dat die parkeerplaatsen dienen voor het comfort van de huurders van de vijf woningen in het appartementsgebouw. Later dook nog een andere reden op voor het verzet van de beklaagden. “De klanten van de slagerij hebben zich erin geschikt dat ze nergens in de buurt kunnen parkeren. Die voortuinstrook wordt gebruikt door het personeel van de slagerij en ook de bestelwagen van de slagerij staat daar”, pleitte de advocaat.

Het is volgens de slager en zijn vrouw “ruimtelijk onverantwoord” om de parkeerplaatsen terug te brengen naar de vergunde toestand. “Dat gaat meer schade toebrengen dan de bestaande situatie”, zegt hun advocaat. “Parkeren op een kruispunt gaat niet, er is een bushalte aan de slagerij die plaats inneemt en de buurt is dichtbevolkt. Daardoor is er een manifest gebrek aan parkeerplaatsen. Die drie extra plekken zijn aangelegd om goed te doen. Misschien niet in de ogen van de Stad, maar wel in die van de omgeving. Mijn cliënten hebben een oplossing willen zoeken voor de parkeerdruk.”

Op 6 februari doet de rechtbank uitspraak in deze zaak. De gevraagde opschorting kreeg van het parket alvast een negatief advies. “De verdachten hebben tijd genoeg gehad om de situatie terug te brengen naar de vergunde toestand”, besloot de procureur.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees