Bier van lokale brouwer verplicht op dorpsfeesten: “Oneerlijke concurrentie”

Bier van lokale brouwer verplicht op dorpsfeesten: “Oneerlijke concurrentie”

Schepen van Feestelijkheden Frederik De Buck (CD&V) vindt dat het bier van brouwerij Huyghe onlosmakelijk verbonden is met Melle en daarom op de Melse Feesten een voorrangsbehandeling moet krijgen. Foto: RR

Melle -

Wie tijdens de Melse Feesten (29 juni-10 juli) op het Gemeenteplein een drank- en eetstand wil plaatsen, wordt verplicht om daarin drie bieren van brouwerij Huyghe aan te bieden. Dat staat in het nieuwe uitbatingsreglement. “Oneerlijke concurrentie”, vindt SP.A.

Gemeenteraadslid Jan Raep­saet (SP.A) spaart zijn kritiek op het reglement niet. “Ik begrijp dat het gemeentebestuur de lokale economie wil steunen, maar er zijn nóg lokale actoren die drank verkopen en er is nóg een brouwerij in Melle (Slaapmutske, nvdr). De verplichting bieren af te nemen van Huyghe is niet alleen oneerlijke concurrentie, het is ook nadelig voor de standhouder. Als je verplicht wordt je bieren bij één brouwer te halen, is er geen mogelijkheid om een goede prijs te bedingen. Huyghe heeft zo alle touwtjes in handen.”

Schepen van Feestelijkheden Frederik De Buck (CD&V) noemt de desbetreffende passage in het reglement “symbolisch”. “We zeggen niets over het volume dat de standhouder moet afnemen. Wie bij wijze van spreken drie verschillende bieren van brouwerij Huyghe verkoopt, voldoet aan de voorwaarden. De brouwerij zal heus geen fenomenaal hoge bedragen vragen, want daar doet niemand voordeel bij.”

Voor wat hoort wat

“Op verschillende activiteiten krijgen we een aantal zaken gedaan van de brouwerij, dus mogen we wel iets terugdoen”, zegt schepen De Buck nog. “Die andere brouwerij heeft dan wel haar zetel in Melle, maar dat is niet hetzelfde. Melle staat meer en meer bekend als thuisbasis van het bier van Huyghe en dus vinden wij het belangrijk dat we dat bier op de Melse Feesten aanbieden.”

SP.A stemde tegen het nieuwe reglement, Open VLD onthield zich. “Als er een klacht komt van een concurrent van brouwerij Huyghe, kun je dat reglement in de vuilnisbak gooien”, zegt gemeenteraadslid Lieven Volckaert (Open VLD).

Corrigeer

MEER NIEUWS