Horeca vindt het te stil op Grote Markt “omdat ambtenaren feestje nu buiten stadscentrum vieren”

Horeca vindt het te stil op Grote Markt “omdat ambtenaren feestje nu buiten stadscentrum vieren”

Er kwamen geen ambtenaren bij Andy van Hoyweghenop in Den Ommeganck, op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Foto: svl

Dendermonde -

De horeca op de Grote Markt in Dendermonde mort. Er is volgens de zaakvoerders in de winterperiode te weinig te beleven in het hart van de Ros Beiaardstad. “Vooral in het weekend, maar ook op de eerste werkdag van het jaar was het té stil”, klinkt het.

Terwijl de etablissementen op de Grote Markt de voorbije jaren vol zaten, was er gisteren, op de eerste werkdag van het nieuwe jaar, amper volk te bespeuren. De horecabazen weten waaraan het ligt.

“De stad hield tot vorig jaar haar nieuwjaarsreceptie in een zaal in het centrum, en dan kwamen al die ambtenaren nadien bij ons eten”, zegt Andy Van Hoyweghen van Den Ommeganck. “Nu vindt het feest voor het personeel plaats in de Hangar in Baasrode. Niet dat we daar iets op tegen hebben, maar voor mij scheelt dat zeker zestig couverts.”

Dj en extra personeel

“Ik regel op 2 januari altijd een dj en extra personeel, maar dat bleek nu allemaal niet nodig. Een jammere zaak is het, want heel de winterperiode is er op het plein bijna niets te doen, terwijl het in de zomer elke donderdag feest is. Het lijkt wel of de Markt doods is.”

Dat het stadsbestuur uitwijkt voor de receptie heeft zo zijn redenen. “Voor het eerst vieren we het nieuwe jaar met iedereen samen”, zegt schepen Dirk Abbeloos (CD&V). “Het OCMW had een apart feest, net als het stadspersoneel. Omdat de OCMW-diensten in 2018 opgaan in die van de stad, hebben we ervoor gekozen om iedereen nu al samen te brengen.”

“Het enige probleem was een geschikte ruimte vinden. In Hangar 43 konden we samen terecht met al die mensen, inclusief politie en brandweer. Het gaat al snel over enkele honderden personeelsleden.”

Niet verenigd

De horeca in het centrum van de stad klaagt, maar raakt niet verenigd. “De stad zou daarvoor een inspanning kunnen leveren”, zegt een uitbater. “Er moet in ieder geval iets gebeuren. Op zaterdag komen er veel fietsers naar de Grote Markt, maar er is bijna geen enkele zaak open.”

De krachten bundelen blijkt lastig. “We lijken meer concurrenten van elkaar dan collega’s”, zegt Andy Van Hoyweghen nog. “Zelf probeer ik er iets aan te doen door zangers uit te nodigen of door elke zondagochtend ontbijt aan te bieden tegen een schappelijke prijs. Hopelijk wordt iedereen nu eens wakkergeschud en groeit het besef dat het dringend anders moet.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees