Vrouw lijdt zes jaar aan “ziekte van Crohn”, tot artsen dit terugvinden in haar lichaam

Vrouw lijdt zes jaar aan “ziekte van Crohn”, tot artsen dit terugvinden in haar lichaam

Themabeeld Foto: Shutterstock

Een vrouw die al zes jaar dacht dat ze aan een ernstige darmaandoening leed, was stomverbaasd toen bleek dat de ‘ziekte’ een heel andere oorsprong bleek te hebben. Dat blijkt uit een casestudy gepubliceerd in het medische tijdschrift British Medical Journal.

De 41-jarige Britse patiënte kampte met aanvallen van acute buikpijn en een opgeblazen gevoel die tot drie dagen konden duren. Omdat de symptomen grotendeels overeenkwamen, vermoedden dokters dat ze leed aan de ziekte van Crohn. Maar toen het lichaam van de vrouw niet leek te reageren op de standaardbehandeling, beslisten dokters van het Heatherwood and Wexham Park Hospital in Slough dat een operatie de enige optie was.

Vrouw lijdt zes jaar aan “ziekte van Crohn”, tot artsen dit terugvinden in haar lichaam
Foto: Shutterstock

Een kijkoperatie bracht iets helemaal anders aan het licht: in haar dunne darm troffen de chirurgen een ontstoken massa aan, net als twee plastic stukjes van een kleine sausverpakking van Heinz-ketchup. Eenmaal de verpakking verwijderd was uit het lichaam van de patiënte, verdwenen de symptomen als sneeuw voor de zon. Vijf maanden na de operatie was de patiënte nog altijd volledig symptoomvrij.

De vrouw kon zich niet herinneren dat ze een maaltijd met de Heinz-ketchup gegeten had. De verpakking had haar dunne darm geperforeerd en volgens dokters was het de eerste keer dat een ingeslikte verpakking symptomen van de ziekte van Crohn had veroorzaakt. Het artikel in British Medical Journal benadrukt het belang van alternatieve chirurgische diagnoses bij patiënten die vermoedelijk aan de ziekte van Crohn lijden, maar bij wie de standaardbehandeling geen effect heeft.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees