Tienduizenden Iraniërs opgetrommeld voor tegenbetogingen

Tienduizenden Iraniërs opgetrommeld voor tegenbetogingen

Steun aan de regering in de zuidwestelijke stad Ahvaz Foto: AFP

In een reactie op het aanhoudend protest tegen de regering in Teheran, organiseert het Iraanse regime woensdag eigen betogingen in verschillende delen van het land. Volgens de staatszender Irib zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om hun steun te betuigen aan de huidige regering.

Tienduizenden Iraniërs opgetrommeld voor tegenbetogingen
Steun aan de regering in de zuidwestelijke stad Ahvaz Foto: AFP

LEES OOK. Negen doden bij aanhoudende straatprotesten in Iran: kind en politieagent komen om het leven

Onder meer in steden als Ahvaz, Arak, Gorgan en Kermanshah vinden manifestaties plaats waarin de deelnemers hun steun betuigen aan ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land. De staatszender toont ook beelden van de betogers die massaal lijken opgedaagd. Hun borden en spandoeken bevatten boodschappen waarin het gedrag van de “herrieschoppers” van de voorbije dagen veroordeeld wordt.

De demonstranten scanderen onder meer ook “weg met de VS”, “weg met Saoedi-Arabië” en “weg met Israël”. Die drie landen zijn volgens de regering de aanstokers van de protestbeweging die zich de voorbije dagen over Iran heeft verspreid.

Sinds 28 december hebben in Iran tal van betogingen plaatsgevonden waarin de machthebbers en de economische toestand in het land worden aangeklaagd. Het protest heeft al aan 21 mensen het leven gekost. Volgens berichten op sociaalnetwerksites is er ook in de nacht van dinsdag op woensdag in Teheran en in verschillende andere Iraanse steden betoogd tegen het Iraanse regime. De staatstelevisie meldt evenwel dat het rustig was in Teheran.

Iran beklaagt zich bij VN over inmenging VS

De Iraanse regering heeft zich intussen ook bij de Veiligheidsraad en bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, beklaagd over inmenging van de Verenigde Staten in zijn interne zaken. Dat blijkt uit een brief die Iraanse diplomatieke missie bij de VN woensdag publiek maakte.

"Ik heb de eer om uw aandacht te vestigen op de uitgebreide en recente pogingen van de VS zich te mengen in interne kwesties van Iran", schrijft Gholamali Khoshroo, de Iraanse vertegenwoordiger bij de VN. "De Amerikaanse regering overschrijdt momenteel alle grenzen. Ze breekt de regels en de principes van het internationaal recht, die de internationale betrekkingen op beschaafde wijze regelen", zegt de diplomaat.

"De jongste dagen heeft de Amerikaanse regering, onder leiding van de Amerikaanse president, zich steeds vaker op groteske wijze gemengd in de interne zaken van Iran. Ze gebruikt daarbij het voorwendsel dat ze sporadische manifestaties steunt", benadrukte de vertegenwoordiger. Hij houdt daarbij de communicatielijn aan van Teheran, als zou het om protest gaan dat vanuit het buitenland wordt georkestreerd. "Het recht om te betogen staat in de grondwet van Iran", zegt Khoshroo.

Al een week lang, bijna iedere dag, bekritiseert de Amerikaanse regering het regime in Iran voor de manier waarop ze de betogingen aanpakt. Trump maakte van bij zijn aantreden duidelijk dat hij het niet op het regime begrepen heeft. Dinsdag nog eiste Washington een spoedzitting van de Veiligheidsraad om over Iran te praten, maar een datum daarvoor ligt nog niet vast.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees