Vrouw sterft op toilet nadat verpleegster haar vergeet: “Ik heb hier heel veel spijt van”

Vrouw sterft op toilet nadat verpleegster haar vergeet: “Ik heb hier heel veel spijt van”

Een archiefbeeld van een badkamer in rusthuiscomplex Toermalien. Foto: Hbvl

Genk -

Een 40-jarige vrouw heeft zich woensdag in de Tongerse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor de dood van een 83-jarige vrouw in rusthuiscomplex Toermalien in Genk. De verpleegkundige had het zwaar hulpbehoevende slachtoffer ’s avonds op het toilet geplaatst, maar vergat haar daarna in bed te leggen. De vastgegespte vrouw viel voorover en stierf aan de gevolgen van verstikking. Pas de volgende ochtend werd ze gevonden. De verpleegkundige uit Bree riskeert een jaar met uitstel op beschuldiging van onachtzaamheid.

De feiten speelden zich af op 28 juni 2014. Na het avondeten ging de verpleegster, die samen met twee collega's instond voor de zorg van dertig personen, alle bewoners in bed leggen. De 83-jarige zwaar hulpbehoevende vrouw vroeg aan de verpleegkundige om haar op het toilet te helpen. De verpleegster zette de vrouw vast in een harnas om te voorkomen dat ze van het toilet zou vallen en ging zoals gewoonlijk verder met haar ronde terwijl de bewoonster op het toilet zat. Doordat de bejaarde vrouw, tegen haar gewoonte in, niet op de verpleegkundige had geroepen was de verpleegkundige helemaal vergeten dat de vrouw nog op het toilet zat, en vertrok ze naar huis zonder de vrouw van het toilet te helpen. De 83-jarige viel voorover en stikte omdat ze vast zat in het harnas. Haar lichaam werd enkele uren later gevonden door de verpleegkundigen van de ochtendploeg.

“Door een buitengewone samenloop van omstandigheden is ze de vrouw vergeten. Het is een zeer trieste situatie. Je kan het vergelijken met ouders die hun kind in een veel te warme auto vergeten”, sprak haar advocaat Jos Lenaerts.

Schuldinzicht

De zwaar aangeslagen verdachte kon haar medeleven maar niet genoeg uitdrukken. “Ik heb hier heel hard spijt van. Ik ben net verpleegster geworden om mensen te kunnen helpen”, snikte ze. De vrouw werkt nog steeds bij het rusthuis. “Het is een plichtsvolle gewaardeerde verpleegkundige die goede evaluaties behaalt,” klonk het. Het openbaar ministerie had het over een bijzonder spijtige zaak en wees op het blanco strafblad en het schuldinzicht van de vrouw. “Een effectieve celstraf ga ik niet vragen, wel een jaar met uitstel”, klonk het. Na het overlijden nam het woonzorgcentrum verschillende maatregelen om soortgelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

Schadevergoeding

Ook de familie van het slachtoffer had het bij monde van advocate Flavia Lubandy over een verschrikkelijke zaak. “Niet alleen voor 83-jarige vrouw, maar ook voor de verpleegkundige. Wij willen haar dan ook niet met de grond gelijk maken”. De advocate vroeg in totaal een schadevergoeding van 28.500 euro voor de kinderen en kleinkinderen van de overleden vrouw. Vonnis op 31 januari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees