Smokkelaar die migranten bij motor van toeristenbus verstopte krijgt zware straf

Smokkelaar die migranten bij motor van toeristenbus verstopte krijgt zware straf

Illustratie. Foto: shutterstock

Brugge -

De Brugse strafrechter heeft een 36-jarige Brusselaar van Algerijnse origine veroordeeld tot zes jaar effectieve gevangenisstraf en 40.000 euro boete voor zware feiten van mensensmokkel. Samen met een kompaan verstopte Boualem D. vluchtelingen in het motorcompartiment van toeristenbussen.

Op 29 januari werden drie vluchtelingen ’s ochtends vroeg door mensensmokkelaars op een Britse toeristenbus verstopt. De slachtoffers bevonden zich opvallend genoeg in het motorcompartiment, tussen de leidingen. Vanuit die aparte schuilplaats reisden ze met de Britse toeristen naar verschillende bestemmingen in België. De feiten werden pas in de vooravond ontdekt, toen de bus in Zeebrugge wilde inschepen op de ferry naar het Verenigd Koninkrijk.

Door de uitgebreide verklaringen van een slachtoffer kwamen Boualem D. en Lazhari F. in het vizier van de speurders. Tijdens een observatie op 22 april stelde de politie vast dat de dertigers vanuit Brussel naar Brugge en Oostende reden. Daar zochten ze op busparkings de geschikte bussen uit. Een vluchteling werd in het motorcompartiment verstopt, maar kroop er snel terug uit. Op 19 juni werden ze tijdens een nieuwe inspectieronde op een parking opgepakt.

Onvoorstelbaar je medemens zo in gevaar brengen voor geldgewin”

Procureur Manuel Manderick hekelde op de zitting de werkwijze van de mensensmokkelaars. “Ik wist voordien zelfs niet dat zoiets mogelijk was. Het is onvoorstelbaar dat je een medemens in zo’n levensgevaarlijke situatie brengt voor je eigen geldgewin. Het is een wonder dat hier geen doden zijn gevallen.”

Boualem D. heeft toegegeven dat hij zich sinds oktober 2016 bezighield met mensensmokkel. Toch vroeg de verdediging voor de feiten van eind januari de vrijspraak. “Ik heb mensen geholpen, maar niemand op bussen gestoken”, zei de Algerijn zelf. Lazhari F. bekende pas helemaal op het einde van het onderzoek zijn betrokkenheid. Volgens zijn advocaat Jorn Verminck werd hij immers bedreigd door zijn medebeklaagde. “Als je niet vertelt wat ik wil, dan ga ik je vermoorden”, zou D. in de gevangenis gezegd hebben. Beide beklaagden vroegen om een voorwaardelijke straf.

Alle feiten bewezen

De rechter verklaarde alle feiten bewezen en veroordeelde Boualem D. tot een effectieve gevangenisstraf van zes jaar en een geldboete van 40.000 euro. Zijn kompaan kreeg vijf jaar celstraf, waarvan een jaar met uitstel. De geldboete van 40.000 euro werd in zijn geval voor de helft met uitstel opgelegd. Beide beklaagden zijn ook voor tien jaar hun burgerrechten kwijt. Hun Renault Clio werd verbeurdverklaard.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees