Trajectcontrole uitgesteld tot eind maart

Trajectcontrole uitgesteld tot eind maart

Op het kruispunt van De Pelsmacker, in het midden van de N45, gebeurde drie jaar geleden nog een ongeval met drie doden. Foto: emd

Aalst / Ninove / Haaltert / Denderleeuw -

De aangekondigde trajectcontrole op de Expresweg (N45) van Ninove naar Denderleeuw gaat pas eind maart van start. Dat zal dan tegelijk gebeuren met de trajectcontrole op de N460 door Haaltert. Ninove, Haaltert, Denderleeuw én Aalst zijn blij met de ingreep, in de hoop dat het aantal ongevallen zo daalt.

De burgemeesters van Ninove, Denderleeuw, Haaltert en Aalst - waar de Expresweg (N45) door loopt - zijn al langer vragende partij voor een trajectcontrole. Daarbij wordt de gemiddelde snelheid over een langere afstand gemeten. “Dagelijks rijden op die N45 zo’n 25.000 wagens heen en weer op die baan, wat een enorm aantal is”, zegt Didier Demelin van de politiezone Denderleeuw-Haaltert.

“Het zware verkeersongeval op het kruispunt De Pelsmacker, dat drie jaar geleden het leven kostte aan twee kinderen en hun moeder, heeft zowat iedereen gealarmeerd”, luidt het nog.

Intensief

“Wij kunnen wel wekelijks een auto inzetten om bestuurders te flitsen die te snel rijden, maar dat is natuurlijk maar een momentopname. Zo’n trajectcontrole is een sluitend en duurzaam systeem, waarmee je het gedrag van mensen op een langdurige, intensieve manier kan meten en bijsturen.”

Ook korpschef van de politiezone Ninove Philippe De Cock is vragende partij voor een trajectcontrole. “Uit mijn ervaring blijkt dat meer dan de helft van de bestuurders op de N45 zich niet aan de snelheidslimiet houdt. Met onze mobiele flitscamera kunnen we er dagelijks maar een aantal automobilisten uitpikken die wild rijgedrag vertonen.”

Wegenwerken

Normaal had de trajectcontrole er vorig jaar al moeten zijn, maar het dossier liep vertraging op doordat er eerst wegenwerken moesten worden uitgevoerd.

Zo werd vorige zomer een afslagstrook aangelegd voor het verkeer van Aalst richting Eigentstraat in Denderhoutem. Er kwamen nieuwe betonplaten en ook aan de andere kant van het kruispunt, om af te slaan naar Welle, werd tot november gewerkt aan de aanleg van een nieuwe afslagstrook, aan nieuwe betonplaten en een aangepast fietspad. De deadline voor die werken werd intussen ook al uitgesteld tot maart.

Camera gedigitaliseerd

““Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maakte midden vorig jaar bekend dat hij twintig tracés langs gewestwegen wil uitrusten met een trajectcontrole”, vertelt Peter De Backer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Een van die wegen is de N460 die door Haaltert loopt. De bedoeling is om de trajectcontrole daar te tegelijk te laten starten met die op de N45, in de derde week van maart, dus.”

In augustus wordt ook de toplaag van de weg aan kruispunt De Pelsmacker op de N45 ‘s nachts vernieuwd, de camera aan de verkeerslichten wordt volgende week gedigitaliseerd.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio