Annemie Turtelboom (Open Vld) kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer

Annemie Turtelboom (Open Vld) kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer

Foto: BELGA

Brussel -

Gewezen minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) is kandidaat om lid te worden bij de Europese Rekenkamer. Ze zou er Karel Pinxten opvolgen.

De ministerraad droeg woensdag Annemie Turtelboom voor als kandidaat-lid. De kandidatuur van de liberale politica wordt donderdag reeds voorgelegd op een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie. Het zijn de lidstaten die de leden van de Rekenkamer benoemen..

De regering moest op zoek naar een nieuw Belgisch lid voor de Europese Rekenkamer nadat het Europees Parlement in november een negatief advies had uitgebracht over de kandidatuur van Karel Pinxten. De 65-jarige oud-minister van Landbouw en Defensie ambieerde een derde ambtstermijn van zes jaar, maar dat zag een meerderheid van het halfrond niet zitten. Intussen opende het Europese antifraudebureau Olaf ook een onderzoek naar beschuldigingen aan het adres van Pinxten.

Annemie Turtelboom is vijftig jaar en zat tussen 2008 tot 2014 in de federale regering. Als minister van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Daarna stapte ze over naar de Vlaamse regering waar ze viceminister-president en minister van Begroting en Energie werd. Het dossier rond de Turteltaks betekende in 2016 het einde van haar ministerschap.

De Europese Rekenkamer onderzoekt de betrouwbaarheid van de begrotingen van de Europese instellingen. De instelling met zetel in Luxemburg telt één lid van elke lidstaat. Als Turtelboom wordt aanvaard, zal ze dus geregeld in Luxemburg verblijven.

Toen Pinxten in 2005 werd aangesteld bedroeg het maandloon zo’n 10.000 tot 12.500 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees