Kleinste vismijn van de kust boekt het beste resultaat in 18 jaar

Kleinste vismijn van de kust boekt het beste resultaat in 18 jaar

Kris Vandecasteele waarschuwt voor de gevaren die de visserij mag verwachten. Foto: vln

Nieuwpoort -

De Nieuwpoortse stedelijke vismijn heeft een uitzonderlijk goed jaar achter de rug. In vergelijking met 2016 steeg de omzet in 2017 met 55 procent.

Het gaat goed met de kleinste visveiling aan de Vlaamse kust. Hoewel de resultaten in vergelijking met de veel grotere veilingen in Oostende en Zeebrugge uiteraard gerelativeerd moeten worden, kan je toch niet naast de uitstekende cijfers kijken.

“Er werd in 2017 tot 330 ton vis aangevoerd en dat is een stijging in gewicht van maar liefst vijftig procent ten opzichte van het jaar ervoor”, zegt een tevreden schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V). “Ook de prijzen stegen mee, waardoor er een omzetstijging van 55 procent werd genoteerd, goed voor een bedrag van bijna twee miljoen euro. We moeten al naar 1999 terugkeren om een gelijkaardig resultaat terug te vinden.”

Het aandeel garnalen in de omzet daalde van 37 procent in 2016 naar dertig procent in 2017. Daar is de mindere aanwezigheid van garnaal voor de kust verantwoordelijk voor, maar dat werd ruim gecompenseerd door een grotere aanvoer van vis zoals tong, schol en zeebaars. Het stadsbestuur blijft verder investeren in de vismijn, onder meer met een ijsmachine en een sorteermachine voor platvis.

Gevaren

In 2017 landden 29 verschillende vaartuigen hun vangsten aan in Nieuwpoort, daarvan zijn er zes met Belgische licentie, 21 met Nederlandse licentie en twee Franse vaartuigen. “Toch zijn het voornamelijk Belgische ondernemers die deze licenties beheren”, weet schepen Vandecasteele. “De kleinschalige visserij met vissersvaartuigen van minder dan twaalf meter blijft op jaarbasis ongeveer een vijfde van de omzet in de vismijn voor zijn rekening nemen en dat is toch opmerkelijk. Het zou bijzonder nefast zijn voor onze kustvisserij als besloten zou worden om vaste constructies zoals windturbines op zee toe te staan in visgronden dichtbij Nieuwpoort.”

“Al even erg is de pulskorvisserij”, gaat Vandecasteele door. “Bij het voortzetten van die techniek dreigen de kleine rederijen weggeconcurreerd te worden. Dat is in tegenstrijd met de Europese promotie van kleinschalige visserij. In 2014 stelde ik al de vraag of de commerciële belangen bij het proefproject niet zodanig groot geworden zijn om dat nog terug te kunnen schroeven. Nu blijkt dat de grote commercie het mogelijk zal halen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio