Storm boven kust zorgde niet voor grote problemen, wel voor mooie plaatjes

Storm boven kust zorgde niet voor grote problemen, wel voor mooie plaatjes

Foto: dji

Oostende / Bredene / Middelkerke / Nieuwpoort / Gistel -

De storm ging dinsdagnacht en woensdag hevig tekeer aan de kust. De brandweerposten kregen meerdere oproepen binnen van wateroverlast en stormschade. Aan het strand waaiden wandelaars net niet omver. Grote problemen bleven evenwel gelukkig uit.

Voor de brandweerposten was het bij momenten alle hens aan dek. Zowel dinsdagnacht als woensdag kwamen tientallen oproepen binnen. In Oostende kwamen de eerste stormmeldingen rond 2.30 uur. In de Van Iseghemlaan is het alarm van De Post afgegaan door de hevige wind. In de Torhoutsesteenweg viel een deel van een balkon naar beneden op drie lichtkoepels. Nog in dezelfde nacht hing in de Alfons Pieterslaan een elektricititeitskabel los, zo’n vier meer boven het wegdek. Dat was een gevaarlijke situatie voor vrachtwagens.

Storm boven kust zorgde niet voor grote problemen, wel voor mooie plaatjes
Er waren toch nog enkele dapperen die het stormweer graag zagen komen. Foto: dji

Woensdagochtend moest een kraan gecontroleerd worden in de Langestraat. En in de Dr. Edouard Moreauxlaan hing een verkeerslicht los en was een bushok stuk gewaaid. In de Koningin Astridlaan was een tramhok beschadigd door de hevige windstoten. In de Nieuwpoortsesteenweg hing een stuk plastiek van vier op acht meter op tien meter hoogte los. Op het Kennedyrondpunt waaide de infobanner van Toerisme Oostende omver. Voorts kreeg de brandweer nog oproepen van wateroverlast en stormschade in de Schapenstraat, de Rogierlaan en de Vlaanderenstraat. De politie zette woensdagavond de Albert I-promenade een tijd af tussen de Vlaanderenstraat en de Louisa­straat.

Storm boven kust zorgde niet voor grote problemen, wel voor mooie plaatjes
In Oostende waaide het zand alle kanten op. Foto: dji

Waarschuwingsberichten

In buurgemeente Bredene bleef de schade eveneens beperkt. In het dorp waaide een plastieken dakplaat in de tuin van iemand anders. In de Kapelstraat ging een werftoilet op wandel op straat. En in de Duinenstraat waaide een hekken van een bouwwerf omver. “Alle situaties konden zonder veel erg opgelost worden”, zegt commissaris Dennis Goes. “Vooraf waren er enkele preventieve tussenkomsten voor voorwerpen die mogelijk konden wegwaaien. De politie bedankt de mensen die de waarschuwingsberichten massaal gedeeld hebben en de hele bevolking voor de waakzaamheid die ze aan de dag legden.”

Storm boven kust zorgde niet voor grote problemen, wel voor mooie plaatjes
De brandweer en politie hadden hun handen vol. Foto: dji

In Middelkerke kreeg de brandweer meldingen van stormschade in de Louis Logierlaan en de Heirweg. In Nieuwpoort kwam het water kort na de middag bij springtij gevaarlijk hoog te staan, tot aan de boord van de voetgangersdoorgang onder de Langebrug nabij de Ganzenpoot in Nieuwpoort. De brandweer hield een oogje in het zeil nabij de sassen en het Koning Albert I-monument. Rond 14 uur was alle gevaar geweken. Ook in de politiezone Kouter moesten de brandweerposten en de politie meermaals uitrukken. In de Fabriekweg in Eernegem was een dakkoepel weggewaaid. In de Engelstraat in Ichtegem dreigde een plastieken bescherming aan de gevel naar beneden te vallen. Nog in Ichtegem waren er dakpannen van een woning weggewaaid, waardoor de regen in de slaapkamer terechtkwam.

Storm boven kust zorgde niet voor grote problemen, wel voor mooie plaatjes
In Nieuwpoort kwam het water gevaarlijk hoog te staan bij het springtij. Foto: dji

In Gistel ten slotte was er in de Vaartstraat een paal vanop de middenberm op de rijbaan gewaaid. In de Mosselstraat versperde een boom de weg.

Maar heel wat wandelaars trokken er zelfs op uit voor een stevige wandeling op de dijk en het strand van Oostende. Gemakkelijk ging dat evenwel niet. Iedereen keerde gezandstraald terug naar huis. “Maar het is toch altijd een belevenis, zo’n stormweer aan de kust”, lachen Nancy (43) en Peter (45) uit Diksmuide. Voor wandelaars was het wel ook opletten geblazen. De hevige wind en springtij zorgde ervoor dat er opnieuw zandkliffen ontstonden op het strand. Ter hoogte van Villa Maritza kwam het zeewater zelfs tot aan de zeedijk.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio