Zorgverstrekkers mogen voortaan parkeren voor garage en opritten

Zorgverstrekkers mogen voortaan parkeren voor garage en opritten

Koen Coupillie toont de zorgsticker om op de garagepoort te kleven. Foto: krv

Diksmuide -

Sinds begin dit jaar mogen thuisverpleegkundigen, kinesisten, huisartsen en alle andere zorgverstrekkers die over een Riziv-nummer beschikken parkeren voor de garagepoorten en opritten. De regel geldt niet voor poetsdiensten en pakjesbezorgers.

Het voorstel voor de nieuwe maatregel kwam van de oppositie. Het is merkwaardig genoeg de tweede keer dat een voorstel van de N-VA wordt goedgekeurd. “Het is een eenvoudig systeem, kost de stad niets en zorgt voor extra parkeerplaatsen. Alle partijen winnen erbij. Vandaar dat de meerderheid geen neen kon zeggen”, aldus Koen Coupillie, oppositieraadslid N-VA. “De verpleegkundigen hebben er voordeel bij en de patiënten zijn sneller bediend.”

“Het wordt steeds moeilijker om in het stadscentrum als zorgverstrekker een parkeerplaats te vinden dicht bij de patiënt”, vervolgt Coupillie. “Nu moeten thuisverpleegkundigen vaak een kilometer ver stappen met de handen vol medisch of sanitair materiaal. Vandaar dat ik eind september het idee lanceerde om een project Zorggarage te starten.”

Beperkte parkeerduur

“Ik heb de mosterd gehaald in Antwerpen, waar het bestuur op wijkniveau met proefprojecten al experimenteerde. Er was eensgezindheid en zowel meerderheid als oppositie keurde mijn voorstel goed. Het stadsbestuur heeft inmiddels een reglement opgemaakt en ontwikkelde al parkeerkaarten en zorgstickers. Het project Zorggarage nu een feit.”

Voortaan kan iedere zorgverstrekker met een Riziv-nummer zich laten registreren in het administratief centrum. Daar krijgt hij een parkeerkaart om aan de voorruit van zijn wagen te leggen. “Patiënten of hun buren die een garagepoort of oprit hebben en die niet gebruiken overdag omdat ze thuis blijven of omdat ze uit gaan werken, kunnen via een zorgsticker aan de zorgverleners kenbaar maken dat zij voor een korte periode voor hun garage of oprit mogen parkeren. De parkeertijd is beperkt tot de tijd nodig voor de consultatie of de verzorging. De politie is daarmee akkoord en zal geen boetes voor verkeerd parkeren uitschrijven.

“Ons eerste voorstel dat we als oppositiepartij goedgekeurd kregen was de creatie van het blokkot. De stad stelt sindsdien een ruimte ter beschikking waar studenten in groep studeren”, besluit Coupillie tevreden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio